Monday, April 16, 2012

Šokolaadi fondant


200 g vähemalt 70% šokolaadi
200 g taimet võid
12 sl suhkrut
12 sl jahu
4 muna
4 munakollast
mõru kakaopulbrit
rummi või konjakit

Esmalt määri oma fondant´i vormid taimse võiga ning puista seest üle kakaopulbriga. Üleliigne raputa välja. Järgnevalt sulata vesivannil šokolaad ja või ning vaata, et liig-intensiivne vee keetmine šokolaadi ei kõrvetaks. Kui šokolaad on sulanud võiga kokku, sega sisse tubli lonks alkoholi, sega läbi ja lase jahtuda toatemperatuurini. Samal ajal vahusta mikseriga kokku munad, munakollased ja suhkur nõnda, et mass hakkaks juba tahenema ning venima. Kalla peale jahu ja sega alt ülespoole pöörates kenasti läbi ja veendu, et mass oma kohevust ei kaotaks. Kui kõik jahu kenasti segunenud, lisa kolmandikhaaval šokolaadimass, vahepeal tublisti läbi segades. Kui kogu šokolaad on lisatud, sega mass ühtlaseks ja täida oma fondant nõud 3/4 ulatuses. Kui mass on nõudes paar minutit tahenenud, vajuta hambatiku/ noa vms iga nõu sisse väike (ca pool tahvliruudust) šokolaaditükk nõnda, et pealt saaks massiga kaetud ja päris põhja ei vajuks. Elik šokolaad peaks vormi sisse massi keskele hõljuma jääma. Tõsta nõud 200 kraadini eelkuumutatud ahju ja küpseta 10-12 minutit kuniks fondant on keskelt üles tõusnud ja pealt õrnalt krõbe. Aita noaga servad lahti ja tõsta desserditaldrikule. 

Pole kahtlustki, et üks elegantne õhtusöök peaks lõppema seksikalt sensuaalse šokolaadimaiusega, mis annaks kõhule märku, et aeg on päev lõpetada ning seedima asuda. Selliseks tarbeks pole miskit paremat kui üks keskelt vedel, pealt krõbe ning mõnusalt mõru väike fondant, mille ideaalne küpsusaste pole üksnes ülim kiitus kokale, vaid ka jumalik rõõmustus sööjatele. Kuigi reeglina armastatakse fondant uputada vanilli-jäätisesse ja moosi, eelistame meie seda paljalt (st ise oleme reeglina riides, kuid magustoit on kaunistuste-lisadeta) ning hoopis klaasikese külma vahuveini/ šampanjaga... Ja kel selline kombinatsioon tundub liialt erootilise või väljakutsuvana, võib šampa alati ühe topeltespressoga asendada.

No comments:

Post a Comment