Saturday, September 24, 2011

Peedirisotto


värsket peeti
juurikaid puljongi valmistamiseks
risottoriisi
parmesani
kitsejuustu
küüslauku
tšillit
valget veini
soola-pipart

Lõika/ riivi värske peet vahvateks kuubikuteks või laastudeks. Eelmise päeva supiteost jäi meil üle pool potti juurikapuljongit, mis sobib ideaalselt siin kasutamiseks. Kui keeta ei viitsi, osta nt Nopist Kadriorus ökoloogilist puljongit (kulub ka vähem aega). Prae poti põhjas rohkelt küüslauku. Lisa keetmata risottoriis ja prae läbi küüslaugu-õlisegus. Lisa peet ja prae veits veel. Hakka vaikselt lisama puljongit ja veini läbisegi. Kuna veini-puljongisegu aurab konstantselt välja, lisa juurde ja sega kuniks riis on parajalt pehme. Hakka vaikselt lisama riivitud parmesani ja vastavalt soovile kitsejuustu. Jäta natuke parmesani alles ka serveerimiseks- pealepuistamiseks.


Traditsioonilise Itaalia riisiroa valmistamiseks on mustmiljon erinevat viisi: Jamie Oliver jumaldab seda kammkarpidest ja hiidkrevettidest, meie valmistame sageli kõrvitsast-kitsejuustust, paljud armastavad seda kana või mereandidega, Milano risotto safraniga, Barolo samanimelise veiniga jne jne. Peedirisotto at its best valmib kahtlemata hooajaliselt Põhjaka köögis, kus ka meie sellesse nakatusime. Kuumutamise käigus muutub peet imeliseks kreemjaks sidusaineks ning kummagi juustu mekk ei jää vähemalgi määral domineerima. Laske peedil särada ja kui juba valmistamiseks läheb, tehka järgmiseks söögikorraks fantastilist peedipestot.


1 comment:

  1. Mmmmmm... selle ühe ilusa punase ja mahlase pildi peale tuli hõrk lõhn lausa ninna :)

    ReplyDelete