Tuesday, January 31, 2012

Itaalia pulmasupp (kalkuni-leivafrikadellid ja muu hea-parem)


frikadellideks:
kalkuni kintsuliha ja hakklihamasinat (Rannarootsi vist valmistab ka valmistoodet)
paar viilu seemneleiba
2 talumuna
hea kuhi riivitud parmesani
värsket peterselli
soola-pipart
võimaluse korral itaalia maitseaineid
tšillihelbeid
paar küünt küüslauku

supiks:
kvaliteetset oliivõli
taimset võid
šalottsibulaid
küüslauku
porgandeid
potitäis juurvilja stock´i (selle tarvis mõned progandid. sibul. küüslauk, brokkoli jms)
sellerit
kooritud tomateid
värsket peterselli
väike potitäis orzo´t või muud väikesemõõdulist pastat
värsket spinatit ja Rooma salatit
maitseineid

Frikadellid. Rösti leivaviilud kuivaks ja krõbedaks, seejärel blenderda puruks ja pane kaussi. Lisa blenderis peenestatud parmesan, küüslauk ja petersell. Lisa kalkuniliha, munad ja maitseained. Sega läbi, maitsesta ja jäta paarikümneks minutiks külma tahenema. Seejärel küta ahi 180 kraadi peale, ahjuplaat määri õhukese õlikihiga ja tee lihamassist parajad teelusikasuurused pätsikesed. Lase küpseda kuniks frikadellid on kenasti pruunistunud ja seest valmis. Võta ahjust ja jäta jahtuma. Maitse!


Supp. Esmalt keeda valmis väike potitäis mõnd vahvat pisikest pastat, näiteks riisilikku orzot. Kui valmis, nõruta, lisa supilusikas võid ja tõsta kõrvale. Samal ajal tee valmis potitäis juurvilja-puljongit (kasuta nt sibulat, küüslauku, porgandeid, brokkolit, lillkapsast, võid ja maitseaineid) ja tõsta samuti tulelt maha. Suure poti põhjas prae võis ja kerges õlis läbi küüslauk ning šalotid. Paari minuti järel lisa peenteks ketasteks lõigatud porgandid ja seller. Prae mõned minutid ja lisa klaasike-kaks vett. Lase tõmmata. Seejärel lisa varasemalt tehtud stock ja kooritud tomatid (võid julgelt purgistatud varianti kasutada). Lisa hakitud petersell ja asu maitsestama. Lase supil kokku podiseda ca 20 minutit ja viimases otsas lisa frikadellid, mis annavad eriti mõnusalt rammusa alatooni. Lisa ka spinatilehed ja Rooma salat. Serveerimisel tõsta esmalt kausi põhja keedetud pastat, peale aga kulbiga suppi. 

Selle supi imelisus seisneb kaunis vastuolus supivedeliku ja frikadellide vahel. Supp on küllaltki klaar ja kerge, frikadellid seevastu mahedalt ja pehmelt vürtsikad-maitsekad. Kenasti al-dente´ks küpsetatud pasta lisab lihtsalt itaallaslikku kergust ja rõõmu! Kas pole mitte suurepärane meie traditsioonilisele frikadellisupile lisada hint vahemerelikku kirge ja pöörata elamus parimas mõttes pea peale. Sellist suppi süües tuleb endalgi tahtmine Itaaliasse sõita ja abielluda... Kuskil juuni lõpus näiteks? Mine sa tea, äkki ongi plaan minna:)

No comments:

Post a Comment