Thursday, January 26, 2012

Poistele kebabi, tüdrukutele kanavarrast, kõrvale mündi-couscoussi


kebabideks:
lamba kaela või aba koos tubli hakklihamasinaga või siis kvaliteetset lamba-hakkliha
veist samamoodi
sibulat
küüslauku
sojakastet
tšillit
peterselli
musti köömneid
natuke kooritud pistaatsipähkleid
sidrunikoort ja -mahla
koriandrit
ingverit
soola-pipart
puidust pulki mätsimiseks ja küpsetamiseks

kanavarrasteks:
kanafileed
sake´t
laimikoort ja -mahla
küüslauku
törts soja
tšillit
safranit (või safraniniite)
vardaid
ingverit

cous-cous´i potiks:
cous-cous´i
münti
sidrunimahla ja riivitud koort
soola ja valget pipart
purustatud pekaane
punaseid paprikaid
kvaliteetset õli ja taimset võid
soovi korral suvikõrvitsat vms
värskelt magusaid hernekaunasid

Esmalt pane külma vette likku oma puidust vardad- nii ei lähe nad hiljem ahjus põlema ega süüta tervet elamist. Kebabide ettevalmistamiseks lase liha läbi hakklihamasina (või kasuta korralikku hakkliha) ja sega sisse kõik meelepärased komponendid- sealjuures ole vürtside ja maitseainetega loominguline ja ära hoia end tagasi. Sibul, küüslauk ja muud suured komponendid tükelda peeneks. Lisa ka purustatud pähklid- need annavad maitsele vapustava nüansi! Segul peaks olema maitset ja korralikult krefti. Sojakaste annab hakklihale vajaliku mätsivuse ja kleepuvuse, mida on vaja pulga ümber mässimiseks. Sega kokku ja jäta mõneks ajaks külma tahenema.

Tükelda kanafilee parajateks suupärasteks paladeks ja maitsesta vastavalt maitsele. Lisa natuke sojakastet ja kvaliteetset sake´t. Ülejäänud komponendid sarnaselt kebabidega. Segades komponendid kokku on odoor küllaltki kange ja ehmatavgi, kuid ole kindel, et asi on seda väärt. Jäta samuti tunnikeseks ootele.

Vahepeal võid valmis teha cous-cous´i, segada sisse maitseained ja või ning jätta jahtuma. Soovi korral võid ahjus küpsetada punast paprikat ja siis see koorida (lühikest aega kuumas ahjus õlisel plaadil kuniks koor hakkab krõbestuma, siis paprikad kotti ja sõlm peale- paar minutit ja koor tuleb valutult maha).

Kui saad kasutada grilli, küta see kuumaks. Kui ei, pane ahi maksimaalsele kuumusele ja grillile. Võta vardad ja külmast veest läbikastetud käega mätsi liha ümber pulkade ning pane kohe kergelt õlitatud ahjuplaadile valmis. Kanajuppidest torka pulgad läbi. Pista kõik vardad ahju ja küpseta kuniks liha muutub kaunilt pruuniks ja kana hõrgult küpseks- seejuures veendu, et sa üle ei küpsetaks. Imeliselt valmivad mõlemad lihad samaaegselt, mistõttu lähtu maitsmisel- proovimisel pigem kanast. Serveeri varrastega!


Kui tuleb kange tahtmine ühe mahlase kebabi järele, ei pea sugugi Lasnamäe vahele putkat otsima minema. Kodustes oludes saab luua fenomenaalseid kebabe ja seda üllatavalt vähese vaevaga. Kes lammast ei armasta, võib selle asendada maitseka kana või kalkuniga (viimast marineeri vastavalt kauem). Peaasi on läheneda ülima avatusega sest vaevalt on kuskil kirjas, kuidas kodus kebabi tuleks teha. Ikka palju liha ja häid maitseid. Ja muidugi ohtralt veini! Meie jõime vahelduseks pudeli lihtsat 2008. aasta Louis Jadot´ burgooni ja maitses oi kui hea...

No comments:

Post a Comment