Saturday, January 21, 2012

Torta di Riso viinase moosiga


liiter laktoosivaba piima (maitse poolest on ideaalne Valio liitrine piimajook)
ca 100 g peeneteralist suhkrut
ühe sidruni riivitud koor
ca 250 g risotoriisi
taimset võid
paar saiaviilu
4 suurt talumuna
ca 100 g mandleid
kuivatatud puuvilju
soola

viinaseks moosiks:
kõikvõimalikke marju (mustikad, jõhvikad, kirsid, vaarikad jm)
1 mandariin
suhkrut maitse järgi
korralikku viina

Pane piimajook, poole sidruni jagu riivitud koort ja kogu suhkur potiga keskmisele tulele. Lase piim keema, siis lisa riis ja törts soola. Vähenda kuumust minimaalse podinani ja lase pidevalt segades riisil ca 25 minutit tõmmata, kui riis saab varem valmis- eemalda vastavalt varem. Tulemus peaks olema vedelale risotole lähedane riisi-piimamass. Võta tulelt ja lase natuke jahtuda, sealjuures pidevalt segades. Samal ajal küta ahi 180 kraadini. Võta koogivorm, määri põhi ja küljed ca poole kõrguse jagu võiga kokku, purusta blenderis saiaviilud ja pudista võine osa saiapuruga üle. Puru jääb või külge kinni ja teeb koogile vahvalt mittekleepiva põhja. Vala kogu üleliigne puru maha. Järgnevalt eralda munakollased valgetest ja aja valged korralikult vahule. Riisimassile lisa järgemööda samal ajal segades: peeneks purustatud mandlid, väikeseks lõigutud puuviljad, ülejäänud sidrunikoor ja munakollased. Kui kõik on korralikult miksitud, lisa segades tasapisi munavalge-vaht ja mässa lusikaga kuni valged tupsud on sulandunud. Vala kogu kraam ahjuvormi ja küpseta ca 35 minutit kuniks kook on pealt kenasti kuldne ja hambatikuga torkides ei hakka sisu kleepima. Võta ahjust, lase jahtuda toatemperatuurini (muidu kleebib noa külge jubedalt) ja serveeri lopsaka koguse moosiga.


Viinasousti tegemiseks pane marjad, ühe mandariini mahl ja purustatud koor tubli hulga viinaga väikesesse potti podisema. Lase kraamil keema tõusta, alanda temperatuuri ja lase ca 10 minutit tossata. Vahepeal lisa suhkrut vastavalt maitsele, kuid mitte enam kui 75 g. Lase jahtuda ja vala riisikoogile peale. Ülejääk pista klaaspurki (nagu meil pildil).

Kas pole tore, et kooki saab valmistada ainsagi jahulusikata? Kui peate lugu riisipudingist, on see traditsiooniline eepiliselt kõhtu täitev Itaalia rahvusdessert teie uus lemmik. Sööge toatemperatuuril või külmalt, moosiga või ilma, igatmoodi maitseb see magus amps mõnusalt. Lisaks on selle sisemuse ja pealisosa tekstuur lihtsalt hullutav!

No comments:

Post a Comment