Tuesday, December 6, 2011

Kõik Londonisse sööma-jooma!


Ei tasu arvata, et Klimp on nädal aega kodus jalad seinal vedelenud!

Hoopis vastupidi- käisime Londonis peidetud söögi- ja joogipärleid avastamas ning soovitame soojalt ka teil esimesel võimalusel üks väike külastus teha. See on suisa imeline, kuidas üks suurlinn võib gastronoomiliselt särama lüüa kohe kui vältiva peatänavaid oma uskumatu arsenaliga kiirtoidu vallas: Caffe Nero, Starbucks, Apostrophe, Pret a Manger ja teised koledad. Tõeline mõnu on alati peidus ja siit meie väike sõbralik guide.

Borough turg. Leidke kindlasti võimalus külastada tööpäeva hommikul (sest puhkepäeval ei pääse löögile) suurepärast Borough toiduturgu jõe lõunakaldal. Tõenäoliselt Londoni tuntuim ja ehedaim food market pakub lausa uskumatult suurt valikut värskeid mereande ja liha, küpsetisi, juuste, veine ja loomulikult kohapeal valmivaid sooje toite. Miks mitte lasta endale valmistada kuumal pannil 2-3 kammkarpi, võtta kõrvalasuvast letist pokaal särtsuvat vahuveini ja otsustada, kas peatoiduks süüa üks vegaanne burger või hoopis keedetud kaheksajalg? Meie tegime proovi ja soovitama soojalt:) Midagi nii ehedalt ja roheliselt stiilset kui see koht lihtsalt annab otsida. Vaadake kasvõi seda ilusat kodulehte (ja loomulikult kauplejaid) ja mõelge siinsetele (st Maarjamaa) nutustele lettidele: http://boroughmarket.org.uk/


Esmalt aga hoopis foie gras väikese veiniga. Vastavalt kõikvõimalikele erisoovidele praetakse see pannil teie silmade ees, maitsestatakse täpselt nii nagu vaja ja serveeritakse lohakalt puidust liual. So nice!


Mereandidega kauplevaid kioske oli lõputult- mõni spetsialiseerus üksnes kaladele, teine eksootilistele elukatele, kolmas hoopis küpsetamisele.


Terve majatäis värskelt valminud saiu, leibu, sepikuid ja muid taevalikke kakukesi. Tasub ainult sobilik sink-juust kõrvale leida (kuivõrd ka neid oli terve hoovi jagu, ei tohiks probleeme olla).

 
Vinopolis veinilinn Borough turu taga. Veinisõbrad saavad ennast pika päeva (või nädala) jagu lõbustada Vinopolis linnakus, kus igal päeval toimub lugematu arv koolitusi, maitsmisi ja masterclass´e. Bronnige end aegsasti erinevatele sündmustele ja varuge aega nautimiseks.


Gordon Ramsay söögikohad. Pole juhuslik, et Gordon´it palju televiisoris saab näha: kord karjumas oma abikokkade peale, kord võistlemas kohalike telenägudega, siis jällegi valmistamas imelisi roogi üheminutilistes klippides. Gordon´il pole mitte üksnes hea käsi, vaid ka laitmatu silm ja stiilitunnetus. Tema söögikohad on piisavalt relaxed ja muhedad, samas täpselt parajalt elegantsed. Eelistage kindlasti tema pubi-restorane gurmeekatele, sest esimesed on tõelised leiud! Pildil üks selline- Foxtrot Oscar, kuhu on muuseas lahkelt lubatud minna oma veiniga.


Gordon´i Narrow Thames´i kaldal kaugel-kaugel kesklinnast. Fantastilise meeleolu ja kordumatu jõevaatega koht pikkade lõunasöökide või pühapäevaste röstide möödasaatmiseks.


Meie lemmik, kilttursk peterselli-kartulipüreega, peal Gordon´i legendaarse küpsusega muna.


Gordon´i killer-burger, tagaplaanil Curious Brew premium lager, mis on saanud teise fermentatsiooni vahuveini pärmiga.


Jamie Oliver´i ja Adam Perry Lang´i Barbecoa lihamaja ja -restoran. Erinevalt Gordon´ist on Jamie enda oluliseks staabiks valinud sumiseva linnakeskuse ja särava klaasja kaubanduskeskuse, kus esimesel korrusel asub nende lihamaja, korrus kõrgemal aga restoran. Viimane ongi keskendunud kohalikust lihast traditsioonilisele+ kaasaegsele menüüle.


Kohalikud Itaalia restoranid. Kuigi pakutakse palju nn lõksukaupa, leiab linnast lausa tuimestavaid roogi. Näiteks selline pott tiigerkrevettide, valge veini ja rukolaga.


Vahva idee- suured rohelised kividega oliivid- serveeritud jääl.


Meie viimane söök-jook Londonis, enne lennukile tuiskamist valmistasime oma (reisi)kodukorteris suure potitäie penne-pestot ja kõrvale nautisime kõrvale 660 ml-st Peroni õlut.

No comments:

Post a Comment