Thursday, December 15, 2011

Parusso Langhe Nebbiolo 2005


Itaalia väärisveiniarmastajad on kõik tuttavad Piedmont´i parima kraami, Barolo´ga. Kui oled seda proovinud ja leidnud, et see sulle meeldib, tahaks pidevalt juurde, kas pole? Kui aga leiad, et igaõhtuselt on pudelile ebamõistlik kulutada 30-40 rahaühikut, siis tea, et on olemas ka soodsam alternatiiv. Nimelt valmib ju Barolo 100% nebbiolo marjadest ning põhjus, miks Barolo on nõnda eriline, on tema asukoht: väike Barolo küla ja selle vahetu lähiümbrus (ja muidugi nimi, nimi, nimi). Mõistagi saab samast marjast ajada suurepärast jooki ka väljapool nimetatud sub-regiooni. Viimase manöövriga jääb alles kvaliteet ja omapära, kuid langeb hind ja eksklusiivsus. Jah, ka mujal kasvatatud nebbiolo marjadest valmistatud veini võib iseloomustada barololik roosilisus, tõrv, üleküpsenud marjad ja suudkuivatav järelmaitse. Pildilolev 2005. aasta Langhe piirkonna (samuti Piedmont) nebbiolo on seega mitmes mõttes Barolo lähisugulane, lihtsalt piirkond, ümbritsev halo ja tähesära natuke teised. Võid olla kindel (sh suure Barolo sõbrana), et korralikul pimetestingul ei tee sa suurel osal Barolo´del ja teistel nebbiolo põhistel veinidel vähimatki vahet. Meie andsime talle ulatuslikult aega hingata (mida peabki tegema) ja panime paari üle kahe päeva marineerunud ning ahjus küpsenud lambakrooniga. Kuigi vein oli suur ja suurepärane (!), peame tõdema, et lamba kõrvale oli oluliselt soojem match aasta noorem William Cole´i 100% cabernet sauvignon. Aga need kaks ongi ju kokku loodud.... Seega, süüdi jääb lammas, mitte jook:)

Leiate Pirita Wineway poest.

No comments:

Post a Comment