Thursday, December 15, 2011

Vermut ei ole surnud!


Avasime eile suurepärase pudeli aastatevanust Miro Salvat Piramidal vermutit, mis on meie keldris koha leidnud vast juba 7-8 aastat tagasi. Korkimine pani meid aga mõtlema põhjustele, miks me pole juba aastaid vermuteid isutekitajana ja tervitusnapsuna kasutanud. Enim hääli kogus teooria, et peamiselt poodides pakutavad (eriti need, mis olid müügil 3-4 aastat tagasi) vermutid on liialt domineerivad ja sageli kunstliku mekiga Martini´d ja muud suured nimed, millest elamust ei olegi võimalik saada. Küll aga tasub proovida väikeste tootjate huvitavaid napse, nagu meiegi valitud Miro Salvat´i. Klassikaline mõrkjas mekk oli joogis asendunud pigem magusa rosinaga ning kramplik järelmaitse pehmelt siidja noodiga. Küllap põhjuseks hoolikalt valitud ja käsitsi nopitud marjad, tubli seismine ja õiged tingimused. Valminud viinamarjade segust, kus enim annab tooni macabeo/ viuria mari (kasutatakse ka cava´de ja isegi absindi valmistamiseks segubaasina), pakub vermut serveerituna väikese jääkuubikuga juba unustatud maitseelamuse: rahustav, mahe ja meeldivalt ümar tervitusjook, mis sobib suurepäraselt asendama meie suurt lemmikut vahujooki. 

Ja tore on seda üle pika aja proovida just läheneval jõuluajal sest leidub ju vermutis palju kõiki jõulule omaseid maitseid ja vihjeid: kaneeli, nelki, sukaadi, sidrunikoort, vürtse, ürte, koriandrit ja kardemonigi. Tehke väike update ja re-unioon- taasavastage kadunud vermut!

No comments:

Post a Comment