Thursday, April 19, 2012

Castello di Vicchiomaggio Ripa delle Mandorle Bianco 2009


Castello di Vicchiomaggio Toskaanas pole mitte üksnes vahva butiik-hotell-puhkepesa, vaid ka suurepärane veinide ja oliivõlide valmistaja. Varasemalt oleme väga põgusalt (suisa niivõrd põgusalt, et pole väärinud isegi eraldi postitust) rääkinud Vicchiomaggio Rosso´st, mida armastame sageli punaste pastade ja eeskätt pizza´de kõrvale libistada. Kui punane on supertoskaanlane nagu nad ikka- oma alatises headuses- siis tema valge sõsar on vigurivänt oma kõige paremas mõttes. Oleme seda korduvalt kombineerinud erinevate hõrkude kalaroogadega ning alati jõudnud ülimalt positiivsete kogemusteni. Samavõrd hästi, kui Chianti Classico piirkonnas on tuntud Vicchiomaggio veinilossi omanik ning önoloog John Matta (kes on kogunud endale kõikvõimalikke tiitleid ja auhindu), on ka teatud tema Bianco võrratu kooslus kergusest ja tihedast maitsetäiusest. Jõime seda viimati vahetult pärast Lapie Gabreau Premier Cru Blancs de blancs´i šampanjat ja suur oli meie rõõm kui suu täitus ühtäkki tuttavate ja rikkalike maitsetega (mis devalveeris šampaelamuse muidugi täielikult). Trebbiano ja chardonnay segu pakub heledalt õlgse, kergelt kuldse tooniga ülimalt aromaatse joogi, kus segunevad puuviljad, tsitrus ja mandliline rasvasus ning põnevalt magusjas toon (nagu trebbiano´de puhul ikka). Chardonnay toetab seda oma igavese elegantsiga ning tulemuseks ongi üks nii seesmiselt kui väliselt kaunis jook. Viimase juures peame silmas ka omanäolist ja igevesti mällujäävat pudelit, mille sildi on disaininud kohalik kunstnik Nino Tirinnanzi. Meie, nagu meil kombeks, jooksime teda nõksu jahedamalt kui valgete puhul reeglina reklaamitakse ja prooviks kombineerida kõikvõimalike kergemate ja heledatooniliste hõrkude roogadega.

Müügil: Pirita Wineway, Avallone. Söögikohtadest pakub LaBottega.

No comments:

Post a Comment