Monday, April 16, 2012

Dorada ehk kuld-merikoger


dorada´t arvestusega 1 kala per sööja
küüslauku
sidrunit
safranit
fenkolit
peterselli
soola-pipart
kvaliteetset oliiviõli

Puhasta kala sisikonnast ja soomustest kui kuivata täielikult. Lõika mõlemasse külge sisse sälgud ja maitsesta nii seest kui väljast (st ka sälkude seest) soola-pipra-safraniseguga. Võta ahjuvorm ning laota põhja sidruniviilud ja tükeldatud fenkol. Aseta peale kalad ja täida iga kala kõht mõne sidruniviilaka ja fenkolitükiga. Purusta peale küüslauku ning nirista üle sidrunimahla ja oliiviõliga. Lisa ka rebitud petersell. Krõbista peale soola ja tõsta 200 kraadini eelkuumutatud ahju fooliumi alla ca 20 minutiks küpsema. Seejärel eemalda foolium ning lase ca 10 minutit kõrgema kuumusega nahal pruunistuda-krõbestuda. Serveeri värske salatiga.

Kuld-merikoger pole teab-mis tihe külaline siinses kalakaubanduses, kuid kui müügil näete, tasub igal juhul kaasa haarata. Meie saime viimati laupäevaselt Viimsi taluturult, kuid reeglina on müügil ka Kalakala & pojad kalapoes Ädala tänaval. Kuivõrd kala hele liha on ülimalt hõrk, ei tasuks sellega liialt mässata, vaid pühandada max 10 minutit ettevalmistusteks ja seejärel pista ahju väga lihtsate maitseainetega. Väikesed sälgud lasevad lihal ühtlaselt küpseda ning maitset koguda, samuti lasevad hiljem nahal hõlpsamini eemalduda. Kui teete veel kõrvale ühe värske salati (kus võiks leiduda ka tomateid ja värsket basiilikut) ja valate juurde klaasi külma valget toskaanlast, ei tohiks keegi lauakaaslastest pikka viha pidada.

No comments:

Post a Comment