Friday, February 17, 2012

Osso bucco pasta ja gremolata´ga


veise koodilõike (1 viisakas lõik sööja kohta)
valget veini
jahu
šalotte
porgandeid
sellerit
küüslauku
materjali juurikapuljongi valmistamiseks
sidrunit
värsket peterselli
kooritud tomateid
purustatud tomateid
taimset võid
kvaliteetset oliivõli
soola-pipart
tšillihelbeid
meelepärast pastat
Worcestershire kastet
kvaliteetset balsamico´t

Esmalt podista valmis mõnusalt täidlane ja kergelt võise alatooniga juurviljapuljong. Järgnevalt pese koodilõigud jaheda vee all kenasti puhtaks, kuivata, maitsesta mõlemalt küljelt soola-pipraga ning plätserda igalt küljelt kokku jahuga. Aja kuumaks pann, lisa oliivõli ja prae igat koodilõiku mõlemalt küljelt ca 4-5 minutit. Tõsta praetud koodid ahjuvormi põhja ühes kihis. Järgnevalt prae suure poti põhjas vähese või ja õliga tükeldatud šalotid ja küüslauk. Kui sibul hakkab läbi paistma, lisa porgand ja seller. Mõne aja pärast kalla peale korralik klaasitäis valget veini. Järgemööda lisa ca pool kuni kolmveerand liitrit puljongit ja tomatid. Varasemalt allesjäänud jahu võiksid paari supilusika jagu ka sisse visata. Maitsesta soola-pipra, Worcestershire kastme ning vähese balsamico´ga, lisa ka tšillit ja muid meelepäraseid maitseid, ka rikkalikult värsket peterselli. Kui kaunis punane ja maitsekas kaste on valmis, kalla see ahjuvormi lihadele peale. Kastet peaks olema koguses, mis mataks lihad täielikult enda alla. Pane kaas peale ja tõsta ahju ca 2 tunniks podisema (tund ja kilo suhe laias laastus tepsib ka siin, pigem võib natuke kauemgi). Mõne aja tagant võib poti välja võtta ja lihakäntsakad ümber pöörata (selle ajal võib ka kondi seest üdi kastme sekka õngitseda), siis jälle kenasti kastme peale ajada.

Ajal, mil liha on ahjus võib aegsasti valmis teha ka imelihtsa ja -hea gremolata. Selleks võta ühe sidruni koor, hunnik käharat peterselli ja üks küüslauguküüs ning purusta need blenderis kõik kokku. Samuti võiks liha väljavõtuajaks ära keeta pasta. Serveerides kõige alla pasta, peale koodilõik ja ohtralt kastet, viimaseks kihiks võiks üle puistada gremolata´ga.


Osso bucco on imeliseks näiteks sellest, kuidas kerge vaevaga veiselihast midagi uskumatult maitsvat valmistada. Preparatsioonid on lihtsad ja kiired, komponendid reeglina hõlpsasti leitavad ning elamus täiesti kehaväline! Paari tunniga hakkab liha kondi küljest lahti irduma ning muutub niivõrd pehmeks, et laguneb kahvli raskuse all ära. Meie hangime oma koodid tavaliselt Viimsi lihapoest, suurepäraseid tükke müüb ka Stock, kus need ka osso bucco nime kannavad. Kuna kastmega liha jääb üksi natuke igavaks, võikski kõrvale küpsetada pastat või neutraalset risotot: ja just neutraalset, sest punane kaste muudab imeliseks iga lisandi. Meie soovitame valmistamise kõrvale juua ära pudeli valget, mida kastmessegi tuli segada, koodi enda kõrvale aga üks punane toskaanlane, näiteks Chianti Classico Riserva.

No comments:

Post a Comment