Monday, February 27, 2012

Talvised leiud Viimsi turult

Oleme varasemaltki soovitanud laupäeviti külastada Viimsi taluturgu, nüüd on aga eriline rõõm teatada, et külmade ilmadega on märgatavalt tõusnud kalatoodete osakaal ja õnneks ka kvaliteet. Järgnevalt mõned vahvad nopped meie viimasest käigust. Lisaks paneme südamele, et prooviksite ära turul müüdava kalamarja: nii teralist, puhast ja kvaliteetset marjal ei müüda mitte kuskil, ausalt!


Tuur. Tõeline merepärl ja harv leid kodumaistel poelettidel. Imeline materjal suitsetamiseks, fileerimiseks või ahjus küpsetamiseks. Kuigi tuura peetakse koos osseetriaga angerjalikult rasvaselt-rammusaks kalaks, ei ole mõistliku suurusega kala seda kohe kindlasti. Võibolla mõnevõrra rammusama alatooniga tõesti, kuid uskumatult hõrk ja delikaatne, mistõttu tasub kindlasti maitsmist. Esmalt võiks eemaldada liga (kui seda tehtud pole), enne kokkamist võiks 3-4 tundi ka tsitruselises kerges marinaadis hoida (ka vees on ok). Kuna tuural on luid imevähe, saab söömisel pühenduda täielikult maitsvale lihale, mitte kontide väljaläkastamisele. Meie hoidsime üleöö marinaadis ning küpsetasime ahjus, hõrgule fileele sõime kõrvale värvilisi juurikaid. Veiniks valisime juurde Tremblay-Marchive Cuvee Tour du Roy Chablis.


Tursk. Kuigi ei miskit keerukat, pole turska ilusa näo ja mõõduga just kerge argisest kaubandusest tabada. Turul seevastu on valik kaunis ja nagu ikka, võimalusi suurepäraseks sööminguks on mitmeid. Meie tegime salveist ja laimikoorest tugevalt soolase maitsevõi, millega mäkerdasime kala kokku seest ja väljast, kuhjasime üle kappariteta gremolata´ga, valge pipra ja sidrunimahlaga ning ahju viskasime koos hunniku sidrunite ja taimse võiga. Veiniks valisime Giribaldi pikas pudelis Gavi.


Vareenikud. Lisaks vahvale kalakraamile leiab turult ka hea assortii muud-paremat. Meie proovisime kartuli-metsaseene ning kartuli-rohelise sibula vareenikuid. Nagu vanaema köögist, tõsiselt!

2 comments:

  1. Viimsi taluturg on ka meie koduturg ja kalavalikuga täitsa tuttavad. Aga vareenikuid pole kunagi kohanud? Mis leti alt neid pakutakse? :O :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tere Pille! Vabanda meie vastuse viibimist- olime mõned päevad tehnikast eemal ega saanud mahti Sulle varem kirjutada. Vareenikuid müüb turul seesama armas kiosk kalaleti kõrval, kus on müügil isetehtud vorstid, puljongid ja pelmeenid- elik ära tunned eeskätt tossava korstna järgi:) Eelmisel nädalavahetusel neid aga üldse esindatud polnud, mistõttu jäime ilma nii vorstidest kui mõnusast puljongist.. Loodame, et leiad üles ja ei pea pettuma. Parimat!

      Delete