Monday, August 22, 2011

Pika poisi uus tulemine


kalkunikintsuliha (võid osta liha ja ise purustada või osta kohe nt 2 pakki purustatud kintsu)
3-4 talumuna
vutimune vastavalt soovile
laktoosivaba juustu
Itaalia punane riis
till, sool, pipar
soovi korral sibulat, küüslauku (aga pigem siiski ei)
kõrvale salatit

Sega kokku kalkun, talumunad ja riivitud juust. Lisa juurde pool pakki keedetud punast riisi. Maitsesta soola, pipra ja tilliga. Kui tahtmine on väga kange, võid lisada ka pruunistatud talusibulat ja/ või -küüslauku. Tee valminud massist kaks latakat, ühest tuleb alumine, teisest ülemine kiht. Aseta alumine ahjuplaadile (paberile) ja torgi sinna sisse kõik, mis pika poisi kõhtu peab jääma (vutimunad, võid panna ka hautatud porrut, sparglit või jumal teab mida muud, vutt peab aga olema igal juhul). Seejärel aseta peale ülemine pool ja vormi servad ümaraks, et moodustuks ilus pätsik. Valminud käntsaka võid jagada omakorda kaheks. Pista ahju ja oota kuni tuba on täis imelist lõhna ja roog pealt kenasti pruun ja õrnalt krõmps. Serveeri külmalt või soojalt lõigatuna parajateks ribadeks. Juurde tee üks kirju ja kirev salatikuhil.

Pikk poiss võib ju ideeliselt olla so last tuesday ja meelde tuletada pigem Wabariigi aegu, kuid niipea kui mängu tuleb kalkun, vutt ja punane riis, on asi sootuks uus. Kalkun ja laktoosivaba juust teevad toidu kergeks ja hõlpsasti seeditavaks, vutimunad ja riis lisavad aga uudse maitsekombinatsiooni. Kuna kalkun on ise eriti hõrk kraam, ei tasuks sibulat-küüslauku pannagi, kui aga ilma ei saa, on natuke lubatud.

Igatahes, laske pika poisi moodne versioon end hellitama. Asi on seda väärt. Ja suur on rõõm kui järgmisel hommikul avastad, et õhtusöögist on seda alles jäänud (haarad tüki ja tormad kaugusesse enne kui keegi jälile saab).

Kõrvale võiks limpsida jahedat Chablis´d. Meie oma pärineb kas Viimsi Krugeri veinipoest või Rein Kasela varamust. Vahet polegi kust, peaasi, et ilus ja klaar Burgunder!


No comments:

Post a Comment