Sunday, August 28, 2011

Röövlipraad sealihast

Nagu kanaliha, saadab sageli ka sealiha kaheldav aura. Nagu Coq au Vin´iga tõestasime kana puhul vastupidist, teeme seda seekord ka seaga.

Röövlipraad on olnud meie traditsiooniline suveroog juba aastaid. Ja kuna selle valmimine võtab pea terve päeva, on see ka tore meelelahutus ja sotsiialne tegevus. Kohe peab aga selgitama, et selle toidu valmistamine eeldab ka teatavat hardware alast ettevalmistust. Nimelt peaks olema teil maasse kaevatud ja tellistest kenasti laotud auk, mille suurus oleks piisab, et sinna 2-3 kuni paarikilost lihapätsi sisse mahuks. Samuti peaks teil olema metallist kaas, millega maasisene ahi katta.


Meie ostsime seekord kaks tükki seakarbonaadi, kumbki ca 1,5 kg. Päev enne valmistamist valmistage pätsidele ümber marinaadid ja pange ööseks tõmbama. Meie kasutasime seekord Pinot Noir´i, küüslauku, sibulat, erinevaid marinaade ja maitseaineid. Marinaadi juures olge ülimalt loomingulised ja ärge hoidke end tagasi.


Järgmisel hommikul hakake augus 3-4 tundi enne küpsetamist tuld tegema. Auk tuleb ajada tõeliselt kuumaks ja samas valmistada ette tublid söed hilisemaks küpsetamiseks. Hoidke tuld pidevalt üleval ja ärge laske leegil uimaseks vajuda.

Võtke lihad öisest marinaadist välja, valage ära üleliigne vein/ marinaad ning valmistage igale tükile ette hõpepaberist põhi. Katke lihad sibulast lõigatud rõngastega (aitab ärapõlemise vastu), lõigake peale ja ümber palju küüslauku, määrige mee ja õliga ning maitsestage soola-maitseainetega.

Mässige valmis ja maitsestatud tükid ilusateks ja tihedateks pätsideks ja teke kindlaks, et mahl valmimise ajal välja ei voola. Seejärel korjake august kokku söed ja tõstke kuhugi kõrvale, et neid hiljem kasutada kütmisel. Puhastage maasisene ahjuauk tuhast ja asetage lihad põhja. Kiiresti kaas peale ja söed omakorda selle peale. Asuge kaane peal tuld kütma ja jätkake sellega ca 3,5-4 tundi.

Kui õhtu käes ja aeg täis, tõstke kaas maha ja võtke lihad välja.


Avage pakid ettevaatlikult, pange liha(d) ühele alusele ja korjake kaste ning küüslauk-sibulad kastmetopsi.


Pärast 24-tunnist marinaadi ja ca 4 tunnist küpsemist muutub liha suussulavaks ja laguneb kahvli vahel. Juurde tehke nt ube tomatitega ja mõnusat värsket salatit. Sigahea.



Vein valige vastavalt toidu ettevalmistuse põhjalikkusele. Meile meeldis enim punane Côtes du Rhône, mis ei osutunud sugugi liialt tugevaks, hoopis vastupidi. Kooslus oli imepärane.

No comments:

Post a Comment