Wednesday, March 21, 2012

Kohafilee tšillise maapirnipüreega


värsket koha fileerimiseks
soola-pipart
taimset võid
brokkolit
maapirne
sidrunimahla
šalotte
küüslauku
taimset koort
juurviljapuljongit
punast tšillit

Maapirnipüree. Selleks prae poti põhjas taimses võis tükeldatud šalott ja küüslauk. Kui õrnalt kuldsed, lisa kooritud-pestud-tükeldatud maapirnid ja prae segu mõnusalt läbi. Hakka lisama puljongit koguses, et kõik oleks kergelt vedelikuga kaetud. Lase pehmeneda ja lisa puljongit vastavalt vajadusele. Kui maapirn on piisavalt küps ja valmis püreerimiseks, lase natuke jahtuda, lisa pannil röstitud tšillitükid ja püreeri kõik võimalikult õhuliseks. Lisa taimne koor ja maitsesta. Tõsta pott uuesti tulele, proovi maitset ja püreeri veelkord läbi. Tõsta kõrvale. 

Kala. Roogi hoolega ja seejärel fileeri koha viisil, et saaksid mõnusad nahaga portsud. Kogu ülejäänud kraam tõsta kõrvale ja keeda hiljem killer-puljongiks. Lõika iga tüki nahasse sälgud ja maitsesta tublisti soola-pipraga mõlemalt küljelt. Lase kümmekond minutit jahedas seista. Seejärel küta pann kuumaks koos võiga, prae kala esmalt nahaga küljelt, seejärel teiselt poolt.

Kala praadumise ajal trimmi brokkolist võimalikult lamedad tükid ja keeda sidruni-soolaga maitsestatud vees kuniks brokkoli varred on õrnalt pehmed, nõruta kohe vesi. Serveerimiseks pane alla brokkoli, tõsta peale kala ja ümber vala tšilline maapirnipüree.

Ühel hommikul Tartus sattus kätte viimase Ekspressi vahelt gastro-gurmeelisa, kus Vertigo kutsus üles välja mõtlema retsepti 3-st komponendist: a) suvalisest kalast, b) maapirnist ja c) tšillist. Challenge accepted! Hõrgult praetud kohafilee sobib suisa jumalikult õrnalt sidrunise brokkoli peale, parajalt tihke ja tšilline maapirnipüree aga tõmbab sellele praele alla täiusliku joone. Kui koha pole saada, võta appi mistahes muu valge kala; kui maapirni pole müügil, kasuta lillkapsast. Kuidas neid mõtteid ka ei kombineeriks, ikka tuleb vahva tervik ja ideaalne maitsekooslus. Lisaks saab koha fileerimise tulemusena tubli kuhja materjali puljongiteoks. Kõrvale üks külm klaas chablis´d ja päeva võib lugeda kordaläinuks:)

No comments:

Post a Comment