Wednesday, March 7, 2012

Salveised ravioolid spinati, tsitruse ja pähklitega


täidiseks:
ohtralt värsket spinatit
küüslauku
India pähkleid (kui võimalik, otsi juba soolatud ja röstitud kujul)
parmesani
taimset koort
riivitud sidrunikoort
taimset võid
oliivõli
soola-pipart
tšillihelbeid
salveid
munakollaseid liimimiseks

taignaks:
jahu
mune
oliivõli
soola

Tainas. Võta endale üks mõnus lameda ja laia põhjaga kauss, kus oleks hea tainast segada. Vala sisse jahu, tee keskele kaevuke ja löö sinna munad. Väga jäme arvestus on 1 muna per 100 g jahu. Elik poole kilo jahuga seguneb ca 5 muna. Enne segamist tee väike nire oliivõliga ja krõbista sekka ka soola. Hakka mune ja jahu kokku segama seest väljapoole nõnda, et iga pööritamisega tuleks natuke jahu kaasa. Sellisel juhul ei muutu tainas kleepivaks lögaks ning sellega saab mõnusalt ümber käia. Kui tainas mätsib liialt, lisa põhja natuke jahu ja sõtku-tambi edasi. Kui on liialt kuiv ja jahune, võid lisada sutsukese õli/ muna. Kui oled saavutanud tugeva pätsi, mis pole liialt jahune ega kleebi, rulli see tihedalt toidukilesse, tõmba kile pingule ja jäta sisu tegemise ajaks külma tahenema.

Sisu. Pese puhtaks ja kuivata veest spinatilehed. Prae õli ja vähese võiga purustatud küüslauk ja lisa peagi spinatilehed. Tossuta kuniks lehed on muutunud pehmeks ja moodustavad mõnusa rohelise massi. Maitsesta soola ja pipraga, lisa tšillihelbed ja tõsta tulelt kõrvale. Lase jahtuda ja eemalda üleliigne vedelik. Sõltumata sellest, kas kasutad röstitud pähkleid või mitte, kuumuta/ rösti neid uuesti pannil nõnda, et servad läheks kenasti pruuniks ja krõbista peale ka tublisti soola. Purusta pähklid blenderis ja kalla kaussi. Purusta blenderis peeneks puruks ka parmesan ja ca veerand sidruni koor, vala kaussi pählitele peale ja sega läbi. Nüüd lisa kaussi kuiva segu peale spinatisegu ja mökerda kõik omavahel kokku, maitsesta vajadusel soola-pipra-tšilliga. Lisa paar lonksu taimset koort, et segu veelgi paremini kokku hakkaks, sega läbi ja tõsta külma tahenema.

Ravioolid. Võta külmast tainas ning lõika sellest ca 1/5 kasutamiseks. Ülejäänud mätsi kinni ja pane tagasi külma. Tekita endale mõnus suur tööpind, kus saaksid rahus taigna ja jahuga jantida. Vormi taignast käte ja sõrmede vahel piklik tükk ning veendu, et see poleks nätske. Kui on, lisa pihkudesse natuke jahu ja hõõru õrnalt üle. Võta appi pastamasina taignarull ja lase tainas kõige jämedamast vahest 5-6 korda läbi. Seejärel kitsamast setting´ust paar korda läbi ja igast järgmisest üks kord kuni jõuad viimase/ eelviimaseni. Siis saad ise otsustada, kas on piisavalt õhuke. Mida õhem, seda parem. Kui pastamasinat kodus pole, saab sisuliselt sama tehtud ka taignarulli või erilise häda korral veinipudeliga. Kui tainas on piisavalt õhuke, otsusta ära, mis kujuga oma pastat/ ravioole soovid. Kui kandilisi klassikalisi ravioole, siis läheb vaja piklikku taignariba, kui soovid poolkuu-kujulisi (agnolotti´d) või tortelloni´sid, võid taignast klaasiga lõigata ringid. Eralda endale paar munakollast ja sega läbi. Klassikaliste kandiliste ravioolide jaoks võta ette oma pikk õhuke taignariba ja hakka ühest otsest endapoolsesse külge (servast ca 1 cm) tõstma teelusikaga täidise kuhilaid. Liigu mööda tainast edasi ja jäta kuhjade vahele paar sentimeetrit. Nüüd mökerda kuhjadest eemal olev ja kuhjade vahele jääv taignaosa lohakalt kokku munakollasega ja rulli tainas endast eemale üle nii mitu korda kui tainast rullis on. Ideaalse laiuse puhul 2 korda. Hakka ühest otsast tulema ja vajuta sõrmega kuhjade vahed alla ja eemalda neist õhk. Lõika vahed noa või pitsalõikuriga läbi, näpi sõrmedega üle ja puista iga raviool üle vähese jahuga. Poolkuu-kujuliste agnolotti´de jaoks võta oma ümmargused taignatükid, pane täidis keskele ja sõrmedega näpi tainas ümbert umbseks. Kui soovi sellest nüüd saada tortelloni´t, keera poolkuu tipud ümber oma sõrme kokku ja vajuta kinni. Lase törts taheneda ja keeda 1-1,5 minutit. Samal ajal kui keeb, pane pannile törts võid ja salveilehed. Võta ravioolid potist, lase õrnalt üle salveivõise panni. Serveeri kohe ja riivi peale parmesani.


Kuigi jutt läks jube pikaks ja ilmselt ka segaseks, pole päriselus raviooliteos miskit keerukat. Aega kulub kokku ca tunnike-poolteist ja tulemus on lihtsalt imeline. Kuigi ravioole armastatakse reeglina täidisega spinat-ricotta-seedermänniseemned jm, on meie variant eriti kõhusõbralik: kerge ja tervislik, lisaks mõnusalt tsitruseline. Kui ravioolide valmistamine juba käpas ja tegevus ise meeltmööda, võib ju asuda neid täitma kõige hea ja paremaga. Lihtsalt laske sisul enne külmas natuke end koguda. Proovige kindlasti parti ja erinevaid ulukeid, see mitte ei vii üksnes raviooli-, vaid terve söögiteo täiesti uutesse kõrgustesse. Kiire salveivõiga soojendamine tekitab ravioolidele peale mõnusalt maitseka kihi ja võimaldab pealeriivitaval parmesanil hetkega sulada. Pastat (sealhulgas ravioole) soovitame valmistada oma kalli kaaslasega koos- nõnda, et veinipudel on külmas ja pidevalt tankimisvalmis. Siis muutub pastategu eriti lõbusaks ja annab erakordse võimaluse taignaste või täidise kaetud näppude pühkimiseks oma kallima põlle või nina peale:)

No comments:

Post a Comment