Friday, March 16, 2012

Küüslaugupasta Savoy kapsa, porgandi ja anšoovistega


meelepärast pastat
Savoy kapsast
porgandit
rohkelt küüslauku
väikest ciabattat või muud toredat puhast saiakest
anšooviseid
oliivõli
tšillihelbeid
soola-pipart

Ettevalmistuseks lõigu kapsas pikkadeks ribadeks ja porgand õhukesteks laastudeks. Purusta vähemalt ühe ketta jagu küüslauku. Lõika ciabatta pooleks ja rösti ahjus kuivaks ning kuldpruuniks, seejärel purusta blenderis peenikeseks puruks. Küta pann parajalt kuumaks, lisa rohkelt oliivõli, seejärel purustatud küüslauk, peagi anšoovised ja hea hulk anšooviste õli. Lase küüslaugul õrnalt pruunistuda ja õlil maitset koguda, segamise ajal purusta anšoovised pannil väikesteks tükkideks ja sega küüslauguga, seejärel tõsta kõrvale. Keeda pasta ca 75% valmis ning seejärel lisa kapsaribad ja porgandilaastud. Kui pasta on parajalt al dente, vala ära vesi ja kalla peale küüslaugu-anšoovisesegu. Sega tublisti läbi ja lisa samal ajal saiapuru. Maitsesta soola-pipra ja meelepäraselt tšilliga.

Sombusel-vihmasel kevadajal pole söögilaual midagi toredamat kui värviküllane ja rõõmsameelne maitsev toit. See mitte üksnes ei täida tühja kõhtu, vaid kosutab oluliselt vaimu ja ravib ootust soojemate ilmade järele. Kes valmistab kodus ise pastat, võiks selle toidu juures segada taignasse mõnusalt nõrutatud spinatit ja keerata kokku vahvalt roheline ja spinatine tainas. Kes mässata ei viitsi, leiab midagi sarnast ka kaubandusest. Pannil soojenedes hülgavad anšoovised suure osa oma tulisest soolasusest ja maitseteravusest, moodustades küüslauguga jumalikult maitseka segu, mis koos hamba all krõmpsuva kapsa ja porgandiga on tõeline treat. Et aga meie suu pole gaasitoru, ei tohiks kõrvale unustada nööpida laht üht sarnasest meelsusest kantud veini. Näiteks eriti mõnusalt jahe Lunae Vermentino.

No comments:

Post a Comment