Thursday, November 24, 2011

Villa Girardi Amarone della Valpolicella Classico 2005


Lubasime oma eelmise, st arrabiata-postituse juures miskit plahvatuslikult head. Siit ta tuleb: tõeline maiuspala rikkalike ja lopsakate moosiste väärisveinide armastajatele-austajatele. Segu corvina, molinara ja rondinella marjadest pole võõras ühelegi amarone sõbrale: annab ju esimene väärishallituse koos kõrge happe ja mandlinoodiga, molinara lisab veelgi hapet koos sinaka värvitooniga ning lõpuks rondinella massi ja kaalu. Veine võib üldiselt armastada või vihata, kuid kindel on see, et sellist 2005. aasta maitset vihata lihtsalt ei saa! Selles on nii palju rõõmu, elujõudu ja itaallaslikkust kerge-olemist, et iga lonks karjub uue järele (muu vana maailm võib pakkuda palju elegantsi ja väärikust, kuid sellist elujõudu ei kohta Prantsusmaal ealeski). Tõeliselt lopsakas ja külluslik, ka nõrga magusa alatooniga, kuid seda kõike täpselt parajal määral. Lisaks on enam kui kolmeaastane vaadi-elu andnud veinile kauni kirsi-vaniljetooni, mis üksnes täiendab eelkirjeldatut. Meie suur-suur sõber!

Järgneva ilusa ja haridusliku lõigu amarone kohta leidsime Altia Eesti veebilehelt www.altia.ee: septembri lõpus või oktoobri alguses korjatud parimad kobarad pannakse bambusraamidel spetsiaalsesse ruumi kuivama. Jaanuari lõpuks on viinamarjad kaotanud 35% oma kaalust. Selleks ajaks tekib ainult Corvina marjadel nn väärishallitus. Peale õrna pressimist on poolkuivanud marjad osaliselt vartest eraldatud ja fermenteeritakse 45 päeva suurtes Slavoonia tammest vaatides või roostevabast terasest tsisternides õhutemperatuuril, mis on sellele aastaajale kohaselt külm. Seejärel valatakse vein ümber 30-40 hl tünnidesse, kus fermentatsioon jätkub veel 35 päeva koos valitud alkoholikindlate pärmidega. Järgneb malolaktiline fermentatsioon.

Otsida tasub: bestwine pakub sama joogi 2007. aastat, mille avamisega tuleks siiski suts oodata- meie 2005 oli täpselt õige!

No comments:

Post a Comment