Thursday, January 5, 2012

Piccini Bianco Toscana 2010


Trühvli-kõrvitsa risotto juurde oli kangesti vaja suvist tükikest itaallaslikust kergusest ja easy-living´ust, mistõttu alustasime sööki klaasi külma Piccini segujoogiga (vermentino, trebbiano ja chardonnay) aastast 2010. Üllataval kombel andis pea täielikult läbipaistvas joogis tuntavalt kõige enam tooni mineraalne chardonnay, mis kumas oluliselt läbi kõigi teiste maitsete. Järgnes selgelt alati äratuntav vermentino (eriti pärast paljusid pudeleid Lunae superjooki ja 2011. aasta superstaari) ja trebbiano´t poleks enam julgenud arvatagi. Kuigi Piccini on massveinittotja, teatakse nende majas veiniteost nii mõndagi. Eriti chianti´de ja kergete valgetega seoses. Joogi õrn puuviljasus ja tsitrus, mahe elavus ja särts, samuti tuntav chardonnay mineraalsus moodustas hõrgu risotto´ga jumaliku 69. Vahvalt moodne on aga nimetatud veini valmistusviis. Iga marja esmane fermentatsioon viiakse läbi eraldi ja kokku segatakse alles pärast MLF-i (malolaktiline fermentatsioon) lõppu, mille järel töödeldakse seda juutuubist popiks saanud nn kuiva jääga(!), hilisem asjaajamine käib mõistagi aga juba roostevabas keskkonnas. Tõeliselt rõõmustav ja näole (samuti ajule) suvist sära andev jook, mille väärtusest moodustas meie jaoks olulise osa paaritumisvõime risotto´ga. Jook üksi? Not.

Leidub: Pirita Wineway.

No comments:

Post a Comment