Friday, March 23, 2012

Õlita ja pannita kalakotletid


lõhe- või forellifileed
mõne valgelihalise kala fileed
kartuleid
törts taimset koort
värsket ingverit
rohelist sibulat
küüslauku
šalotte
kaerahelbeid
taimset võid
mandlilaaste
ühe sidruni jagu koort
peterselli
tilli
tšillit
soola-pipart
mune
jahu

Esmalt koori, pese ja keeda kartulid küpseks. Vala ära vesi, lase kuivada, tõsta suurde kaussi ja vajuta kahvliga püreeks. Lisa soola-pipart ja törts taimset koort. Lisa hakitud roheline sibul, mandlilaastud, petersell, till, blenderdatud sidrunikoor ja ingver. Kartulikastruli põhjas kuumuta vähese võiga kiiresti läbi tükeldatud šalott ja küüslauk, seejärel viska püreele sekka. Samal ajal küpseta ahjus õrnalt küpseks kalafileed, lase jahtuda, eemalda nahk ja kondid ning sega kartulimassile sisse. Sega kõik läbi ja maitsesta soola-pipra-tšilliga. Märgade kätega vormi segust meelepärased pätsikud ja kata mõlemalt küljelt ja servadelt õhukese jahukihuga, et kleepimist vältida. Tõsta pätsikud külma tahenema. Samal ajal rösti ahjus kaerahelbed. Kui kotletid on mõnusalt tahedad, kasta igaüks munasse mõlemalt küljelt ja seejärel kaerahelvestesse. Ahjuplaadile ja max kuuma kuniks kaerahelbed krõbedad.

Kui hirmus kalaisu peal aga kiirelt ühtki head plaani varnas pole, aitab alati vana hea omaloominguline kotlet. Meie segame reeglina kokku kvaliteetset lõhet ja koha ning anname kotlettidele tšilliga omajagu krefti. Tulemuseks pealt krõbedad, kuid sest pehmed hõrgud kalaampsud, mis sobivad pea igaks südmuseks: supi kõrvale, eel- või hoopis pearoana. Erilise panuse annavad pätsikutele ingver, mandlilaastud ja mõnusalt tsitruseline sidrunikoor. Kalakotlette saab fantastiliselt küpsetada õli ja pannita – vaja üksnes nõks ilumeelt ja kannatust.

No comments:

Post a Comment