100g mandleid
2 supilusikat jahu
törts soola
väike pakk taimset koort (ca 300- 350 ml)
kuni 10 supilusikat pruuni suhkrut
3 muna+ 4 munakollast
törts taimset võid
vaarikaid (hädisel aastaajal sobivad ka külmutatud kujul)
soovi korral ka vaniljet ja tuhksuhkrut
Kui kasutad suvel nopitud ja külmutatud vaarikaid, pane esmalt need sulama ja lase veel välja tilkuda. Purusta mandlid võimalikuks peeneks pudiks ja sega see kokku jahu, soola, suhkru, munade ning munakollastega. Sega korralikult läbi, kuniks suhkruterad on kenasti muu massiga segunenud. Määri sobilik ahjuvorm võiga, viska põhja marjad ja kalla kogu vedel mass peale. Lase 200 kraadi juures küpseda ca 20-25 minutit või kuni kook on kenasti küps ja hambatiku külge ei kleebi. Tõsta keset lauda ja söö lusikaga otse vormist! Peale võib raputada tuhksuhkrut.
Clafoutis´e või vähemalt selle nime juured võivad ju ulatuda kaugele Prantsusmaale, kuid tegelikkuses on see ju üks ehe ja lihtne vanaema-kook, mille kiire kokkuviskamine peaks ka iga meesterahva elementaarsete (köögi)oskuste hulgas olema. Kõikide komponentide kokkusegamine võtab aega 3-4 minutit ja poole tunni pärast võibki sööma asuda. Kui aega on rohkem, võib segul lasta külmas paar tundi settida ja siis enne ahjupanekut uuesti korralikult läbi segada. Meile meeldib eeskätt koogi lihtsus ja komponentide kättesaadavus: kel laktoosiga probleeme pole, võib taimse koore asendada tavalisega ja sellisel juhul ongi kõik koostisosad suvalisest külapoest ostetavad. Tore on ka jahu väike osakaal ja mõnus mandline mekk, marjad aga annavad parajalt happelisust (kasutada võib mistahes marju- eriti jumalikud on põldmarjad augustis) ja munad tekitavad tõelise suvekodu-murul-köögisöömise tunde. Ja kuivõrd homme on naistepäev, olekski ehk viisakas härradel retsept üle vaadata ja homme prouale tööpäeva lõpu puhul väike clafoutis kokku miksida.
No comments:
Post a Comment