Thursday, September 29, 2011

Lammas viinamarinaadi ja lilla kapsaga


tallekarreed
punast sibulat
lillat kapsast
punast paprikat
soola-pipart
värsket tüümianit
värsket peterselli
kvaliteetset viina
oliiviõli või taimset võid
tšillit
sidrunikoort ja -mahla
mustsõstraid
küüslauku
suurt ahjukotti

Marinaadiks. Lõika karree parajateks tükkideks ja vastavalt soovile, jäta kogu pekine osa külge või puhasta. Meie armastame koos pekiga, sest siis jääb hiljem oluliselt mahlasem. Pane lamba tükid kaussi ja vala üle ohtra viinaga. Lisa oliiviõli, hakitud punane sibul, puhastatud küüslauguküüned, tüümian ja petersell. Maitsesta soola-pipra-tšilli ning soovi korral mõne äkilisema lamba või uluki jaoks ette nähtud maitseaine-/ ürdiseguga. Sega kogu kupatus läbi ja tee eelnev maitsestamine uuesti läbi ning ära hoia ennast maitse lisamisega tagasi. Sega sisse ka korralik peotäis mustsõstrad (kasvõi külmutatud). 
Küpsetuseks. Aja malmist pann maksimaalselt kuumaks ja vala kogu eelnev segu korraga pannile, võimalusel kata ümbritsevad tööpinnad ja selga pane kindlasti põll, sest pritsime-särisema hakkab see uhkelt. Prae kuniks tükid on mõlemalt poolt kenasti pruunid ja sibul-küüslauk tumadad. Samas ära üle küpseta! Vala kogu pannitäid ahjukotti, sulge kott ja pane eelnevalt ca 200 kraadini köetud ahju. Hoia ahjus kuniks vajalikuks pead, kuid ära kindlasti üle küpseta, samuti ära ahjukotiga ahju kunagi grill-seadistusele pane- kott hakkab lihtsalt sulama :(

 
Kõrvale. Prae läbi tükeldatud lilla kapsas ja punane paprika. Maitsesta ürtide-maitseainetega ohtralt, sest kapsas on hea neutraliseerija. Serveeri lammast lillal padjal ning vala kõik üle kotist leiduva mahla- rasvainega.


Viinamarinaad, viinamarinaad- oh kui hea! Ja loomulikult sõstramarjad! Lammas on hea, see on kõigile lambasõpradele hästi teada fakt. Üllatus võiks hoopiski seisneda vahvas kapsa-paprikasegus, mis stabiliseerib metsikult hästi lamba tugeva ja kohati teravagi maitse. Samuti istub see suurepäraselt lamba rasvase alatooniga. 

Meie võtsime seekord kuulda suurt veiniõpetlast ja lubasime endale veinivaba õhtu (?!). Seevastu nautisime erakordselt maitsvat morssi mustsõstardest-arooniatest.


No comments:

Post a Comment