Friday, September 30, 2011

Veisemaks ja sügisannid


värsket veisemaksa
värsket peeti (Ingrid, suured-suured tänud sulle maailma parima kodupeedi eest!)
õunu
metsikut rukolat
punast sibulat
seesamiseemneid
linaseemneid
värsket tüümiani
peterselli
suhkrut
tšillit
oliivõli

Kõigepealt koori ja viiluta peet, pane ahjuplaadile koos soovitud maitseainetega ning lase küpseda kuniks peet on silma järgi valmis. Prae pannil õunad koos sibula ja seemnetega, lisa natuke suhkut (karamelliseerumiseks), soola, tšillit ja törts õli. Hakka ette valmistama maksa: lõika suupärased tükid, aseta koos peterselli ja tüümianiga pannile ja tee kibekiire säristamine mõlemalt küljelt. Pane maksatükid mõneks ajaks ahju küpsema. Kui maks on valmis, moodusta kõikidest saadustest kena kuhil- alusta rukolast, seejärel õunad, siis peet ja kõige peale maks. 


Meie jaoks on maks üks selline vahva komponent, mida turul/ poes sageli vaatad, kuid harva viitsid toidukorraks vormistada. Kui talle või mõne uluki maks maitseb erakordselt hõrgult medium küpsusastmes (st jätad ahjufaasi ära), on millegipärast veis suupärasem siiski õrnalt well-done´ina. Tänase toidukorra õnnestumise kasuks räägib suuresti asjaolu, et meie väike koer pööras söömise ajal hulluks ja ei lõpetanud enne, kui oma väikese portsu tüümianimaksa sai. Tuba oli tõesti väga armsat küpsetamise ja vaaritamise lõhna täis.


Tšekkige seda ekstreemset peeti!

Joogiks julgeme juurde soovitada üht kaunist Viimsi Kruger´ist pärinevat bordood aastast 2005, mille lisame järgmise postitusena.

No comments:

Post a Comment