Saturday, September 10, 2011

(Pool) kodune pizza


Frutti di mare jaoks:
restorani pizzapõhja (nt Il Coccodrillo Viimsis või linnas)
kõikvõimalikke mereande (nt kalmaare, kaheksajalgu, tigusid, krevette, kalafileed vms)
marineeritud artišokki (leiad Delicatost Viimsis)
tomatipastat
värsket tüümiani
tšillipipart
soola
musti oliive
sibulat
küüslaugu-õlisegu
laktoosivaba juustu

Piccante jaoks:
restorani pizzapõhja
teravat-vürtsikat salaamit (leiad Delicatost Viimsis)
crudo sinki
musti oliive
sibulat
küüslaugu-õlisegu
tomatipasta
tšillit
soola

Purusta paar tervet küüslauku ja sega ohtra kvaliteetse virgin õliga. Piserda segu põhjale ja kata tomatipastaga. Seejärel hakka lisama kõiki komponente vastavalt maitsele, kuid juust jäta viimaseks. Küpseta/ grilli ahjus kuni juust on kergelt pruunjas ja krõbe.

Küüslaugu õlisegu jäta lusikaga lauale nii nagu seda itaallased teha armastavad. Terava maitse maiasmokad saavad siis alati vastavalt soovile küüslauku juurde panna.

Koduse pizzaga on alati üksainus jama. Põhi. Ja seda eeskätt põhjusel, et pizzapõhi tahab küpsemiseks kuuma põhjaga kivist pizzaahju, mitte kodust elektrilist pliiti, mis seda kuidagi altpoolt küpseks ei saa. Seega soovitame värske põhja tellida mõnest heast ja kodule lähedasest restoranist. Meie lähim on Il Coccodrillo, kus valmivad jumalikud pizzad (ja põhjad). Komponendid kraba kokku vastavalt maitsele ja ära hoia end tagasi, sest heade pizzade list on lõputu...


Pizzat süües tuleks alati jääda truuks traditsioonilisele asukohamaale, Itaaliale. Kuna meie tegime viimasel korral frutti di maresid ja piccantesid, said peamisteks jookideks 2006. aasta soave ja aasta vanem punane toskaanlane. Peab märkima, et sellise aastakäigu soave pole just tavaline leid, kuivõrd ootuspärasem oleks pigem 2009 või 2010, mis oleksid heledad ja väga kerged. Viieaastane valge on aga omandanud kuldse tooni ja sügavalt täidlase maitse (oleme seda ka hiljem korduvalt joonud ja üksmeelselt otsustanud, et pimetestingul pakuks pigem burgunderit, kui mistahes itaallast). Punane supertoskaanlane (Vicchiomaggio Ripa delle Mandorle) oli oma suguvendada hea kuulsuse vääriline. Koostis 80% sangiovese ja 20% cabernet sauvignon tagavad erakordselt ilusa koosluse ja seda eriti ühe maitseküllase ja terava lihapizza kõrvale. Nino Tirinnanzi, kes on Toskaana kohalik kunstnik, on pudelile andnud omapärase, kuid eriti meeldejääva välimuse.

No comments:

Post a Comment