Saturday, September 10, 2011

Tursakala ja bourgogne


värsket turska
talumune
maitseaineid
maitsetaimi
taimset võid

Aja talumunad mõnusalt vahule ja maitsesta soola-pipraga. Kasta iga kala fileetükk munavahtu ja prae õrnalt taimses võis koos tillivartega. Juurde paku kerget salatit.

Tursa pakkumise teeb kõige raskemaks selle kättesaamine värskel kujul. Tallinna linnas on suurim tõenäosus seda leida Stockist, kuid sealgi on paremaid ja halvemaid päevi. Kuna leidmine ja kojutoomine on nõnda keerukas, peaks valmistamine olema erakordselt lihtne ja hõrk. Ärge mõelge üle! Tursk on niivõrd maitsev ilma peene tiluliluta, mistõttu meie armastame seda üliõrnas munapaneeringus. Värske tursa hõrk ja suussulav maitse sobitub suurepäraselt õhukese praemuna, või ja tilliga.


Kuna seakombel süüa ei tohi, tegime algust Bonneval šampaga ja jätkasime kahe Bourgogne´ga. Esimene, Albert Bichot oli aastast 2006 ja seega eriti täpselt oma parimas eas (väga teraval piiril) ning pakkus suurepärast seltsi maitseküllasele kalale. Pole elus enne näinud, et veinipudeli kork teeks sellist trikki nagu alloleval pildid. Maitset see õnneks ei kõigutanud. Viimane jook oli 2009.a. aasta Bourgogne, mida toodab oluliselt väiksem seltskond ja seega maitseelamus mõnevõrra põnevamgi kui oleks sama aastakäigu Albert Bichot. Kuna vanusevahe oli märgatav, jäi hitiks siiski eelmine jook. Šampa on pärit Austria külapoest, Bichot perekonna veinikeldrist ja viimane Wineyardist.

No comments:

Post a Comment