Monday, November 28, 2011

Advendijänes


üks korralik Jänku-Juta (neljale inimesele võiks vähemalt 3 kg olla)
apelsine
värskelt pressitud apelsinimahla
törts valge veini äädikat
kvaliteetset viina
värskeid ürte ja maitseaineid vastavalt soovile
sidrunikoort
taimset võid
soola-pipart

Tükelda jänes meelepärasteks paladeks. Meie jupitasime koivad eraldi ja keha paariks suuremaks tükiks. Puhasta liha kelmest ja loputa külma veega. Valmista marinaad purustatud apelsinist (võib ka koort sisse jääda), värskelt pressitud apelsinimahlast, törtsust äädikast ja heast hulgast viinast. Lisa sekka ürte vastavalt soovile. Jäta jänes üleöö ligunema (kokku mitte vähem kui 12 tundi, pigem rohkemgi) ja vaata, et kogu liha oleks marinaadiga kenasti kaetud. 

Järgmisel õhtul. Võta lihatükid marinaadist ja aseta ahjuvormi, kähma marinaadist sekka apelsine ja paar korralikku kulbitäit marinaadivedelikku. Viska peale paar tükki taimset võid, krõbista soola-pipart ning muid maitseaineid. Esmalt pruunista ca 250 kraadi juures 10-12 minutit ja seejärel alanda kraad max 200-ni ning hoia ahjus kuniks liha valmis (ei tohiks üle tunni kuluda). Kogu küpsemise vältel kasta jänest omade mahladega ahjuvormist. Meie tegime juurde vormitäie kihilist porgandi-kartulivormi seesamiseemnete ja pähkliõliga (ka ohtrate Gruusi ürtidega).


Pühade ajal tuleb raudselt leida aega ühe korraliku jäneseprae küpsetamiseks! Meie otsustasime sellega võtta vastu juba esimese advendi. Kuivõrd täpselt toidu valmimise ajaks kadus tormi tõttu terves piirkonnas elekter, valmisid pildid seekord välgu toel ning udustena. Samas andis pimedus võimaluse ohtrate küünalde süütamiseks ja veelgi pühalikuma meeleolu loomiseks. Seega, sõltumata elektrienergia olemasolust, soovitame ka teil katsetada vähemalt ühe pühaderoa söömist üksnes küünlavalgel. Nagu kurikuulsas pimedas Noir restoranis hakkab suurepäraselt tööle lõhnameel ja toit maitseb veelgi paremini:) 

Meie maitsesime kõrvale pudelikese noorukest Beaujolais Noveau´d ning 2008. aasta Bourgogne Chitry´d, millest varemgi kirjutanud oleme.

No comments:

Post a Comment