Sunday, October 30, 2011

Ahjuvutid ja värvilised juurikad


põldvutte arvestusega vähemalt 1 inimese kohta, pigem natuke enam
värsket rosmariini
bataati
porgandit
kaalikat
sellerit
paradiisiõunu
küüslauku
sibulat
taimset võid
õli
maitseaineid-ürte
valge veini äädikat
viina


Esmalt uuri vutid üle, vaata, et kõik suled oleks eemaldatud ja linnud ilusad-puhtad. Pane vutid kaussi, vala üle õliga, lisa paar sortsu äädikat ja külluslikult valget viina. Maitsesta soola-pipra ja muude meelepäraste ürtidega. Lase tõmmata tunnike, vahepeal kalla põhja vajunud vedelikuga üle. Seejärel prae vutid ülikuumal pannil taimse võiga igalt küljelt kuni nad on kenasti kuldpruunid. Laota vutid ahjuvormi ja asu lisama järgnevat kraami. Nimelt puhasta kõik juurikad, lõigu meelepärasteks tükkideks ja lisa vuttide juurde vormi. Paradiisiõunad jäta terveks ja koorimata- nii on nad kõige maitsvamad. Küüslaugust võid teha puhastatud küüsi, kuid võid lisada ka lihtsalt pooleks lõigatud terveid kettaid- ka need on hiljem hirmus maitsvad. Kui kuhil on valmis ja vutid kaetud, nirista üle kvaliteetse õliga. Järgnevalt purusta 4-5 küünt küüslauku ja sega paari kruusi keeva veega, tekkinud kummaline segu vala vormile peale. Kõige tippu pane mõned värsked rosmariinioksad. Kata ahjuvorm ja pane küpsema. Valmimiseks kulub ca tunnike kuni poolteist. Serveeri nii, et igaüks saaks natuke kõike. Üle vala ahjuvormis leiduva vedelikuga ja soovi korral lisa törts kvaliteetset balsamico´t (nt trühvitega).


Korralike vuttide leidmine võib Eestis olla tõeline missioon. Otsida tasub Stockmann´ist (tuuakse paar korda kuus), kaubamaja toidumaailmast (seal aeg-ajalt nii kodumaiseid kui ka jahutatud Prantsuse vutte). Samuti võib suhelda Järveotsa vutifarmiga- ehk saab kokkuleppele, kui ise end Lõuna-Eestisse veate.


Kuigi suhteliselt palju aega ja tähelepanu nõudev roog, on meie soovitus jällegi mitte üle-teha. Vutt võib olla mõneti tavapäratu ja ehk natuke peengi roog, mistõttu tuleks seda enam sellesse maalähedaselt ja lihtsasti suhtuda. Puhtad maitsed, ilusad värvid, oma leem ja ongi koos suurepärane kombo nii visuaalsest kui gastronoomilisest naudingust. 


Veinist tegime juba varasemalt juttu- meie eelistus oli hõrk pinot noir burgundiast.

No comments:

Post a Comment