Saturday, October 8, 2011

Kapi-hommikusöök suvikõrvitsast ja tomatitest


suvikõrvitsat
talutomateid
punast paprikat
maapähkleid
värsket tüümiat
oliiviõli
talumune
laktoosivaba koort
tartrajahu
meresoola- musta pipart- suhkrut
erinevaid väikeseid seemneid
küüslauku
rohelist sibulat
värsket peterselli

Lõika taldrikule viilud värskest talutomatist, puista üle soolahelvestega ning peenikese õlinirega, Viska peale natuke värsket tüümianit, rohelist sibulat ja peterselli. Rösti pannil väheses õlis maapähkleid, kuniks nad muutuvad pealt tumedaks. Lisa pähklid taldrikule tomatite peale. Kuumuta pannil minimaalse oliiviõliga täiendavalt viilutatud tomat ja suured paprikaviilud kuniks mõlemad on vahvalt küpsed, lisa taldrikule. Valmista ette segu ca 4-5-st talumunast, vähesest laktoosivabast koorest ja tatrajahust (õige pisut, võib-olla poolteist supilusikat), lisa seemned, purustatud küüslauk, tüümian, musta pipar ja sool, samuti natuke pipart. Aja vahule! Nüüd kuumuta pann, kasta suvikõrvitsa viilud vahustatud segusse ning pane pannile küpsema. Särista mõlemalt küljelt ca 5 minutit. Kui segu jääb üle, tee sellest juurde imeõhuke omlett!


Pärast Krister Kivi inspireerivat artiklit "Kuidas ma lõpetasin kulutamise toidule", sai nn kapitoidust (tsiteerides viimast EE-d: leidlikkust ja trotsi väljendav toit, mis valmib ilma poodi minemata käepärastest toiduainetest, mis kappidesse aegade jooksul kogunenud) tõeline ikoon. Meis puudus täna vähimgi trots, samas aga ka  igasugune viitsimine end puhkepäeva hommikul turule või poejärjekorda vedada. Õnneks leidus kapis varasemalt turult ostetud tomateid, paprikat ja suvikõrvitsat, samuti viimati maalt kaasatoodud talumune. Kuna köögiaknal kasvavad kõrvuti tüümian, petersell ja roheline sibul, tuli need lihtsalt kõik omavahel kokku timmida.

Õhuke ja peaaegu jahuta küüslauguga paneering annab suvikõrvitsale natuke põnevust juurde, tomatid-paprika on oma alatises headuses. Omaette kiitust väärib aga lapileivalik seemnete, küüslaugu ja maitsetaimedega imeõhuke omlett. Bite this!

No comments:

Post a Comment