Saturday, October 22, 2011

Roheline Romanesco salat


Romanesco salatit (tore, et lõpuks ka Eestimaal müügil)
ilusat rukolat
nuikapsast
rohelist suvikõrvitsat
küüslauku
kvaliteetset õli
soola-pipart
murulauku
peterselli
tšillit ja muid maitseaineid
värskelt pressitud sidrunimahla
soovi korral seemneid jm (meie ei lisanud)

Puhasta nuikapsas pealmisest kihist ja sisu lõigu vahvateks peenikesteks pulkadeks, viska kausi põhja. Lõika suvikõrvits samuti väikesteks juppideks ja woki kiiresti koos värske küüslauguga, võta tulelt kohe kui värvus hakkab pruunikaks kiskuma. Viska kaussi nuikapsale seltsi. Järgnevalt jupita Romanesco suupärasteks ampsudeks ja woki samuti koos küüslauguga. Ära lase pikalt küpseda ja lisa teiste valmis komponentide juurde. Lisa murulauk ja petersell, sool ja pipar, natuke õli ja muud meelepärased maitseained. Sega korralikult läbi ja serveeri.


Oleme pikalt oodanud, et lillkapsa ja brokkoli sugulane Romanesco ka Eesti poelettidele värske ja kaunilt rohelisena jõuaks. Mõistagi saab seda ka hautada, grillida, keeta ja aurutada, kuid kõige kaunim on see imelise väljanägemisega taim siiski võimalikult värskena salatis. Lisaks imeilusale värvile ja vahvale maitsele annab ta salatile põneva ja mõneti eksootilise ilme. Maitseb hästi nii eraldi toidukorrana salati kujul kui ka kõrvalroana mõnele toredale lihale või kalale.


Kuna kõik rohelised koostisosad maitsevad üheskoos niigi suurepäraselt, ei olegi tarvis kastmele erilist tähelepanu pöörata- piisab vägagi hästi kvaliteetsest õlis koosmõjus maitseainetega. Kui aga maitset jääb puudu, võib proovida peenikese balsamico nirega seda rikastada (sellisel juhul tehke äädikasegu palun ise või hankige kuskilt kvaliteetne Itaalia kraam). Seekord katsetasime meie miskit sootuks põnevamat- nimelt saadeti meile Gruusiast hiljuti 1,5 liitrises veepudelis koduselt valminud roheline ürtidega kaste (vt pildil pitsi). Piisavalt happeline ja kenasti vürtside-roheliste ürtidega maitsestatud kaste on kahtlemata killer-lisand šašlõkkidele ja muudele elaval tulel küpsetatavatele liharoogadele, kuid sobis vapustavalt ka meie salati juurde.

No comments:

Post a Comment