Sunday, October 30, 2011

Jean-Luc Colombo Les Saintes Muscat de Rivesaltes 2003


Vahelduseks paljudele proovitud sauternes´idele ja Saksa eiswein´idele võtsime seekord ette midagi natuke teistsugust. Nagu nimigi reedab, on nimetatud jook valmistatud muskaatviinamarjade perekonda kuuluvatest Muscat Blanc à Petits Grains marjadest, mis on sirgunud Les Apres´i piirkonnas (Rivesaltes linna lähistel) Püreneede jalamil päris Lõuna-Prantsusmaal. Meie armastame dessertveine korralikult jahutatuna- üksnes siis on nende magus-põnevus täielikult talutav ja nauditav. Värvuse poolest imeilus kuldne, aroomilt väga külluslik, väga-väga õline ja tihke, sealulgas vihjetega meele (meekärjele), küpsetele (üleküpsenud) viinamarjadele, aprikoosile. Maitse juures on magusus teravate puuviljanootidega kenasti tasakaalustatud, mistõttu mesimagus mekk ei ole nõnda lääge ega häiriv, vastupidi- vägagi nauditav. Muscat de Rivesaltes AOC seab veinile mitmeid eeldusi: sealhulgas vähemalt 15 kraadi alkoholi ning vähemalt 100 grammi suhkrut valmisjoogis liitri kohta. Kuigi tänasel päeval on popp Rivesaltes´is kohapeal juua nimetatud jooki starterina foie gras´i kõrvale, nautisime meie seda õhtusöögi lõpetajana, desserdi järel. Lisaks heale maitseelamusele mõjub kangestatud magusjook hästi seedimisele ning tõmbab õhtusöögile ilusa rasvase joone alla. Pudel on sümpaatse suurusega, pool liitrit.

Otsige: väärisveinide sektsioon (ise nimetavad juustuselt butiigiks) Pirita Wineway´s.

No comments:

Post a Comment