Saturday, October 29, 2011

Prantsuse sibulasupp


ca 1 kilo ilusaid mugulsibulaid
1 korralik veisekoot
taimset võid
1 ketta jagu küüslauku
kiviahjusaia
laktoosivaba juustu
valget veini ca 1/4 pudelit
valge veini äädikat
värske rosmariin
soola-pipart


Prae veisekoot kõrgel kuumusel pannil koos paari küüslauguküüne, või ja rosmariiniga. Puljongi tegemiseks pane koot potti, vala peale vesi, maitsesta soola-pipraga ning pane keema ja maitset koguma. Lõika sibulad ilusateks piklikeks-peenikesteks ribadeks ja asu neid pannil võis glasseerima. Tükelda ülejäänud küüslauk ja lisa sibulaga pannile. Kui sibul on küpsenud kaunilt kuldseks, lisa vaikselt valget veini ja sega. See aitab tekitada sibula ümber paksemat moosi, mis maitseb veel eriti hästi ja magusalt. Maitse, kui terav mekk on kadunud ja sibul moosjas, lisa soola-pipart. Võta potist välja koot ja lisa puljongile sibulad pannilt. Lase supil madalal kraadil paarkümmend minutit podiseda, maitsesta, lisa paar supilusikat valge veini äädikat. Maitse ja korrigeeri maitseainetega, samuti vee kogusega. Nüüd lõika saiast laiad viilakad, kata laktoosivaba juustga ning pane ahju küpsema kuniks juust on sulanud ja sai krõbe. Võta ahjust sai, aseta see kausi põhja ja vala supiga üle. Head isu!


Sibulasupp on imeline tervendaja ja virgutaja, maitsev eelroog pea igale suurele söömaajale. Suurepärase sibulasupi pakkujaid ei ole palju, mistõttu on hea retsepti leidmine küllaltki keerukas. Meie variant on ispireeritud Põhjaka-Märdi omast, läbikatsetatud ja alati toimiv. Kuna sibul on kange ja seda kulub pagana palju, tuleks endale lõikamiseks võtta appi kas tavalised suure klaasiga prillid või veelgi parem, ujumisprillid. Mõte sellest võib olla tiba tobe, kuid lõikumine möödub see-eest pisarateta. Kuna supp on happeline, ärge seda ühegi veiniga kombineerige. Pigem võtke topka kvaliteetset viina. Ja palun tehke proovi- jätke supp üleöö seisma ja sööge varajase lõunasöögina keeruka õhtu järel. Oivaline!

No comments:

Post a Comment