Monday, October 3, 2011

Pizza xpress


kodumaist lavašši (st mitte Fazeri õhukest, vaid Etniat)
valgeid sibulaid
värsket Eesti küüslauku
erinevaid teravad Itaalia vorste (nt salaamid)
rohelist/ kollast beebipaprikat
laktoosivaba juustu
oliiviõli
tšillit, soola, pipart
punaseid ja kollaseid talutomateid
peterselli

Purustab blenderis mõõdukaks püreeks paar tomatit ja mõned küüslauguküüned. Kata tekkinud määrdega laialilaotatud lavašš. Laota peale sibulast ja paprikast lõigatud rõngaid. Laota peale kollasest tomatist lõigatud viilakaid. Ühtlaselt kata teravate salaamidega ning maitsesta soola-pipraga. Purusta mitu ilusat küüslauguküünt ja vala üle oliiviõliga, et tekiks küüslaugu-õli segu. Lase segul natuke tõmmata ja väikese lusikaga jaota seda vastavalt taluvusastmele üle kogu lavaši. Viimase kattena lisa juust. Küpseta ahjus kuniks juust on sulanud, viimases etapis võid teha väikese grillisööstu (väikese sest lavašš kipub pudisema muidu). 


Pizza valmistamine on tavaliselt paras ettevõtmine- vaja on ette valmistada või osta sobilik taigen (vt meie varasemat postitust Coccodrillo soovitusega), erinevad katted jne. Kui aga jännata ei viitsi, pole aega või oled põhimõtteline mittejändaja, leiad kõik vajalikud komponendid lähimast toidupoest ja tulemus on oh so Italy. Õhuke lavašš jääb kõikjalt mõnusalt pehme ja niiske, suured tomativiilud tasakaalustavad teravat vorsti-sinki ning kogu protsess võtab aega ca 15 minutit. Ja kui hakkad sellele mõtlema, on ju pizza kõige rammusam osa sageli selle paks ja jahune põhi...


Üks meie alkoholivaba sõber esitas kord ühes mägikuurortis hüpoteesi, et kui naisterahvas joob õlut, pole kaugel ka suitsud ja jalgpall... Tont seda teab, fakt on aga see, et teatud juhtudel pole heast õllest paremat jooki olemas. Ja pealegi kui Itaalias ringi töllerdad, avastad kiiresti, et kohalikud eelistavad päevase pizza kõrvale pigem lahjat õlut, mitte veini. Weissbier on õlledest meie vaieldamatu lemmik ja lahutamatu suusareisikaaslane (tundsimegi puudust soolakringlist ja mägipäikesest), mistõttu tekkis plaan seekord vein asendada Baieri nisujoogiga. Tarvitame õlut ülimalt harva, mistõttu tuleb nendeks vähesteks kordadeks leida eriti hea põhjus ja setting. Tehke proovi, ka teie, õllevihkajad :)

No comments:

Post a Comment