Sunday, October 9, 2011

Kulebjaka kohast ja tatrast, bataadisalat


Pirukaks:
ca pool kilo lehttainast (võib ise pärmitaigna teha)
ca pool kilo fileeritud koha (eemalda kõik kondid)
3-4 sibulat
5-6 küüslauguküünt
ca 200 g tatart
materjali puljongi valmistamiseks
juurikaid vastavalt soovile (suvikõrvitsat, porgandit, herneid jm)
kümmekond vutimuna
1 suur talumuna
kvaliteetset oliiviõli
kardemoni
soola-pipart
tšillit
tüümiani
peterselli
värsket tilli
seemneid

Salatiks:
rukolat
beebispinatit
bataati

Sisu ettevalmistus. Aja kokkuhoiu huvides kasutasime me seekord lehttainast ning ei hakanud ise tainast möksima. Laota lehttainas laiali ja rulli ta pea ahjuplaadi suuruseks õhukeseks ristkülikukujuliseks leheks. Lõika kõik servad sirgeks. Fileeritud ja luudest puhastatud koha prae pannil koos purustatud sibula- küüslauguga kuni kala on õrnalt läbi küpsenud ja sibul-küüslauk pehmed, maitsesta soolaga. Samal ajal tee valmis puljong (prae läbi sibul, küüsauk, porgand jm meelepärane ning hauta vees kuniks maitse on paras) ning keeda klaaris puljongis tatart kuni see on mõnusalt pehme. Seejärel lase sama tatar üle panni ja tossuta välja üleliigne vedelik (tatar peab olema mõnusalt teraline), maitsesta soola-pipra-tšilli-peterselli-tüümianiga. Järgnevalt prae läbi tükeldatud juurikad (meie kasutasime herneid, suvikõrvitsat, porgandit, natuke baklažaani, küüslauku). Järgnevalt keeda kenasti läbi vutimunad, puhasta koortest ja tee kahvliga pudruks.

Pirukas. Laota lahtirullitud taignale keskele piklik ja parajalt paks ristküliku-kujuline kuhi praetud kalast. Pea meeles, et taignast peab jätkuma külgedelt ja otstest ka kinnikatmiseks. Järgnevalt lisa kala peale tatar, seejärel munapudru ja till. Nende peale laota juurikad. Kui komponendid on lisatud, venita taigna servad üles keskele kokku ja mätsi omavahel kokku nii, et kogu pirukas oleks kinniselt kaetud. Kui oled veendunud, et õhuavasid pole, kata pirukas ka ülaltpoolt küpsetuspaberiga (pirukas on kahe paberi vahel), võtta appi sõber, ning üks ühelt poolt kahe käega hoides ja teine teiselt poolt keerake pirukas ümber nii, et varasem põhi oleks nüüd taeva poole. Idee seisneb selles, et ülalpool oli enne liitekoht ja põhi ilus sile. Nüüd siis vastupidi. Kuna tainas on õhuke ja pehme, ärge prooviga niisama üle külje rullida- teie armas pirukas läheb lihtsalt puruks. Kaunistage pealmine osa seemnete ja taignaribadega, pintseldage üle ühe vahustatud munaga. Pistke ahju ja laske küpseda 200 kraadi ääre all kuldpruuniks ja pealt krõbedaks.


Salat. Meie tegime salati rukolast, beebispinatist ja bataadist. Kuna bataat on maitselt midagi porgandi-kõrvitsa-kartuli vahepealset, muutub ta eriti mõnusaks pärast laastutamist ja õrnas õlis praadimist. Tehke rohelisest padi ja pange praetud bataat peale. Krõbistage üle meresoolaga ja tehke väike õlinire (kasutage üksnes parimat külmpressi-oliiviõli).


Kulebjaaka on üks tõeliselt vahva näide slaavi köögist- palju häid ja puhtaid maitseid, ilus vormistus ja fantastilised lõhnad terves majas. Kuigi pealtnäha on tegemist paraja mökerdamisega, valmib tegelikkuses pirukas päris kiiresti ja valutult. Koha asemel võib kasutada mõistagi ka mistahes muud kala ja loomulikult on ka muud komponendid vägagi loomingulised: tatra võib asendada kruupidega (siis peab enne leotama ja loputama), riisiga, odratangude või muu hea-paremaga. Ka juurikate valik on 100% vaba, peaasi, et tulem oleks maitsev ja värviline. Lubatud on ka seened!

No comments:

Post a Comment