Sunday, October 23, 2011

Orsotto mere tagant


odrakruupe
ohtralt korralikku talusinki
samavõrd rikkalikult sibulat ja küüslauku
soola-pipart-tšillit
kvaliteetset õli
rukolat
natuke kannatust

Küpsetamisele eelneva päeva õhtul pane kruubid kaussi külma vette likku ja lase seista kuni järgmise päeva valmistamiseni. Vahepeal vaheta vett 3-4 korda, et kruubid saaks korralikult puhtaks ja pehmeks. Järgnevalt pane leotatud kruubid keema ca 40-ks minutiks, mille kestel eemalda vahukogujaga pruunjat vahtu. Maitsesta soolaga. Kui kruubid on parajalt pehmed, vala ära vesi ja tossuta poti põhjas kruupidest vett välja. Järgnevalt lase kruupidel taheneda ja prae kuumal pannil mõnusalt pruuniks tükeldsatud sink, sibul ja küüslauk. Korralikuks pannitäieks kasutasime meie terve ketta küüslauku ja kaks mehist sibulat. Tühjenda pann ja prae õrnas õlis madalal kraadil kruubid läbi, et neist viimane kleepivus ja vedelik välja ajada- tulemuseks ideaalsed eraldiseisvad kruubiterad. Mõningase küpsetamise järel lisa veel maitse andmiseks sink-sibul-küüslauk ja sega pannil paar minutit. Maitsesta soola, pipra ja õrna tšilliga. Serveeri värskel rukolapadjal.


Vanade aegade nukrad mälestused kleepivast ja tatisest kruubist kadugu! Kruup, nagu iga teine toiduaine omandab ööpäevase tähelepanu järel täielikult teise ilme ja suure hoole tulemusena maitseb väga-väga hästi ja kosutavalt.


Tõsi, pole peene nimega orsotto tegelikult ju muud kui kruubipuder, millele on pööratud extra tähelepanu. Koostöös sibula, küüslaugu ja ohtra singiga omandab see roog aga massi ja kvaliteedi mis peaaegu ei lubagi seda hommikusöögilauas pakkuda. See toit on nõnda maitsev, ehe ja maalähedane, et paljud meie sõbrad on seda saarelt naastes ka kodus küpsetama hakanud. Meie aga oleme siiani oma põhimõttele truuks jäänud- seda fenomenaalset toitu valmistame ainult oma väikesel saarel.

No comments:

Post a Comment