Saturday, October 8, 2011

Tallekotletid ja tomatikaste


Kotlettideks:
ca 300-350 g tallehakkliha
ca 200 g lihaveise hakkliha
4-5 väikest sibulat
ca 1/4 pakki väikest laktoosivaba koort (100% taimne Alpro soja)
1 talumuna
ohtralt küüslauku
tšillit
koriandrit
värsket tüümianit
korralikku oliiviõli
linaseemneid
seesamiseemneid
musti köömneid
natuke vürtse ja ürte

Kastmeks:
300-350 g konserveeritud kooritud tomateid
paar sibulat
küüslauku
tšillit
soola-suhkrut
loorberit
törts valget veini
pool teelusikat kappareid

Juurikateks:
1 tomat per sööja
1 paprika per sööja
meresoolahelbeid
suts fariinsuhkrut
tüümiani
törts õli

Kotleid. Haki sibul ja küüslauk (võid vabalt kasutada blenderit) ning prae pannil vähese õliga suure kuumusega õrnalt pehmeks ja pruuniks. Võte tulelt, pane suurde kaussi ja sega sisse mõlemad hakklihad, muna ning laktoosivaba koor. Asu maitsestama, lisa seemned ja muud ülal loetletud komponendid. Lase seista ca 30 minutit. Seejärel vormi korralikud pätsikud (selliste koguste juures võiks kokku tulla 7-8 kotletti) ja prae need pannil mõlemalt poolelt õlis ilusaks ja pruuniks (kuni paar minutit). Pane kotletid eelnevalt 180 kraadini küpsetatud ahju kuni 10-ks minutiks küpsema. Ära hoia ahjus liialt pikalt, pigem võta 7 minuti peal üks välja ja lõika lahti. Ideaalis võiks kotlet seest olla õrnalt roosa.

Tomatikaste. Kuumuta väikese poti põhjas õli sees sibulad ja küüslauk. Pruunistumise järel lisa potti kooritud tomatid, maitsesta, lisa kapparid ja mõningase podisemi järel pool pokaali valget veini. Maitse korduvalt ja korrigeeri maitseainetega. Kokku võiks kaste podiseda ca 35 min (kuniks tihedus on paras).

Juurikad. Jäta tomatid terveks, lõika noaga välja üksnes roheline nutt, paprikal lõika samuti otsast varreots koos pikliku sisuga (alles peaks jääma terve paprika, jämedamas otsas auk). Lõika tomatile sisse noaga peenikesed sälgud ja lisa mõlemad juurikad ahjuplaadile. Krõbista peale soolahelbeid (neid peaks minema ka tomati sälkudesse ja paprika sisse), vala üle õhukese õlinirega, puista peale natuke suhkrut ja viska peale tümianioksi. Lase küpseda kuniks paprika koor hakkab eemalduma ja tomat on kenasti pehme.

Saime selle söögi tegemiseks inspiratsiooni suurepäraselt Toomas Lääts´elt (Sfäär), kes juba paar aastat tagasi kokkas sedasama kombinatsiooni ERR stuudios. Toomase retsepti puhul oli eeskätt rõõmustav saia puudumine ja selle asendamine vähese koorega. Meie asendasime selle omakorda laktoosivabaga ning lisasime seemned, mida varasemalt oleme kotlettide juures palju kasutanud. Mis puudutab hakklihade vahekorda, peab igaüks leidma kuldse kesktee enda eelistustest johtuvalt. Poes müüdav seguhakkliha on selgelt veise poole kaldu, mistõttu oleks targem ikkagi eraldi osta ja kokku miksida. Tomatikastme juures on väga smart kasutada konserveeritud ja kooritud tomateid omas mahlas (väga hea konsistentsiga), millest paarikümne minutise tossamise järel kogu liigne vedelik välja aurub. Ajastage nii: esmalt tehke valmis kotlettide segumass, seejärel podisema kaste, samal ajal ahju juurikad ja pannile kotletid. Siis saab pannilt võetud kotletid lisada ahjus küpsevate juurikate juurde. Juurikate ja suurepärase kastmega tuleb kokku armas-toitev roog, millega on paslik juhatada sisse jahedama perioodi mõningaselt muutuv ja rammustuv toidulaud.

Veini-idee järgmises postituses (see-juures ärge unustage, et kuigi toidus on lambal oma osa, ei tohiks veini üksnes selle järgi valida- ka veis/ kaste/ tomat-paprika on olulise kaaluga!). Meie soovitus: väärikasvana bordoo või Côtes du Rhône.

No comments:

Post a Comment