Tuesday, October 4, 2011

Hautatud ürdilammas+ juurikad


Lammas:
tallekarreed
värsket piparmünti
värsket peterselli ja tüümianit
gaseeritud vett
paar sidrunit
safranit
karrit
soola-pipart
tšillit
viisakat viina
küüslauku
oliiviõli
natuke musti köömenid
seesamiseemneid
suurt ahjukotti
punast veini
beebisibulaid

Muu:
Türgi ube
küüslauku
õli
suvikõrvitsat

Alusta varakult lamba marineerimisega- lõika karree ühekaupa tükkideks ja valmista ette ülimalt niiske marinaad. Suurde kaussi pigista tühjaks paar sidrunit, viska kaussi ka koored. Maitsesta soola ja pipraga. Lisa värske küüslauk, petersell ja tüümianivarred, samuti õli. Puista üle karri, köömnete, safrani, tšilli ja seesamiseemnetega. Kalla sekka ka hunnik seesamiseemneid ja vala kõik üle ohtra viinaga. Purusta sisse ühe pea jagu küüslauku+ mõned terved küüned ja lisa mitu head peotäit kooritud beebisubulaid. Lisa karretükid ja vala üle gaseeritud veega nii, et lammas oleks põhiosas kaetud. Krõbista peale soolahelbeid ja rikkalikult musta pipart. 


Samal ajal prae pannil vähese õliga pooleks lõigatud küüslaugupead (näod allapoole) ja aseta need ahjukotti, samuti näod alla. Lisa kotti värsket tüümiani, peterselli, piparmünti, soola ja tšillit.


Kui lammas on ca 1,5 tundi tõmmanud, õngitse karreetükid välja ja prae tulisel malmpannil. Lisa natuke ka muud marinaadisegu, samuti sibulaid-küüslauke. Pärast praadimist tõsta karreetükid kotti ja vala üle ülejäänud marinaadiga (võta sidrunikoored/ -pooled välja). Seo kott kinni, torka sisse paar auku ja pista küpsema arvestusega ca 1h per kilo. Kuna kotis on palju vedelikku, hakkab lammas hauduma, mitte lihtsalt küpsema.

Ahjuga samaaegselt pane podisema Türgi oad koos mõne tüümianivarrega. Lisa soola ja lase muliseda kuniks oad on parajalt pehmed (tavaliselt ca 20-25 min). Samuti toppisime samal ajal meie ahju värske hiid-suvikõrvitsa lõike, mille katsime enda valmistatud küüslauguõliga. Serveeri, kuidas soovid, kuid veendu, et lambakoti-vedelikku jaguks ka juurikatele. Kõrvale pane ka koti põhjas küpsenud pool-küüslaugud. 


Lambale sobiliku ja meelepärase marinaadi leidmine on tõesti paras töö ning ettevõtmine, kuid samas on see ülimalt individuaalne ja lähtub üksnes kokkaja isiklikest eelistustest. Meie algne plaan oli teha 1001 ööd stiilis marinaad (aniisiseemned jm), kuid töö käigus asendasime selle siiski vähe sisutihedamaga. Kuna lammast ollakse tavaliselt harjunud sööma suhteliselt traditsiooniliselt, mõjub meie hinnangul hästi väike uuendus- seekord tsitrus ja piparmünt. Viimane annab marinaadile imeilusa rohelise värvuse ja maitseained üheskoos parajalt tiheda konsistentsi. Gaseeritud vesi koostöös viinaga aitab paremini lamba südamikuni jõuda. Ja loomulikult- poolikud küüslaugud on lihtsalt imelised.


Meie hinnangul näevad inimesed lamba kõrvale veini valimisega sageli põhjendamatult palju vaeva (ei ole midagi nii, et üksnes cabernet sauvignon on match made in heaven). Ei ole lammas ühti midagi nii erilist, pigem lihtsalt väga maitsev ja diip. Seega valisime kompanjooniks maailma lihtsaima, Casetta La Fattoria punase itaallase. Imekerge ja uskumatult soodne lauavein pärineb Piemonte´st, Loode-Itaaliast. Ca 3/4 piirkonnast on väga mägine ning tervet regiooni on tugevalt mõjutanud prantsuse traditsioon, seda nii veinivalmistamise kui kokkamise kultuuris. Kuna Piemonte´st on pärit suur osa legendaarseid itaallasi (Barolo, Barbaresco, Gavi di Gavi, Nebbiolo, Barbera´d jm), pole imestada, et ka nõnda lihtne ja kerge jook maitseb suupäraselt. Värvus on tumepanene, isegi rubiinikarva, maitse aga ülimalt kaunis balansis. Imeline näide, kuidas soodne ja lihtne vein võib olla uskumatult nauditav. Drink this!

Veini pakub nii Viimsi Kruger´i veinipood, kui usu või ei- Viimsi lihapood :)


Kuna oleme varasemalt ka viinadest juttu teinud, leidsime, et oleks ehk paslik ka oma tänane marineerimiskaaslane ära märkida (ja uskuge- see kannatab ka niisama joomist- ja kuidas veel- tegemist on suurepärase kvaliteetviinaga  :))

No comments:

Post a Comment