Asjaolud, et Burgundia veinitootmise kultuuri on esmakordselt märgitud aastal 312 ja et 5 aastat tagasi loodi Bourgogne´i sajas apellatsioon, räägivad üht-teist ka rajooni tavadest ja sisukusest. Sellega käsikäes kasvab ka huvi veinitoodangu parema tundmaõppimise suhtes. Eile õhtul proovisime Jean Baptiste Thibaut Bourgogne Chitry´d aastast 2008. Chitry on piirkonna tähis, mis vihjab, et vein on toodetud Loode-Burgundias Chitry kommuunis. Valminud 100% chardonnay marjast, ei ole tegemist teab mis üllatusega, kuid kahtlemata positiivse näitega võimalustest, mida chardonnay´st valmistada annab. Aroom omajagu segadusseajav- ühest küljest tugev ja intensiivne, teisalt suhteliselt raskesti äratuntav ja eristatav. Mõningase nuuskimise ja keerutamise järel peatus mõte hapukoorel ja rasvasel kohvikoorel, vaniljeõiel, niisketel kividel (äkki piirkonna paesest pinnasest johtuvalt?). Värvus oli kaunis kuldkollane ja konsistents parajalt tihe. Maitse oli küllane ja meeldivalt intensiivne, samas kenasti tasakaalus ja mõõdukalt happeline (säilitamispotentsiaal). Iseloomulik oli mõistagi traditsiooniline mineraalsus, mida täiendas täidlane puuviljasus. Kuigi mitmes mõttes tuntavalt chablis´lik, muudab selline bourgogne nii mõnegi lihtsama otsa chablis´ näotuks ja igavaks. Ning küllap tuleb nõustuda ka briti veinikriitiku Jancis Robinson´iga, kes on öelnud, et piirkonnale omased burgunderid, mis valmivad 100% chardonnay´st, on traditsiooniliste ning mitmeti lihtsa stiili tõttu nimetatud marja isepära väljatoomiseks absoluutselt parim väljendus ja vorm. Tootjal koduleht puudub, mistõttu tuleb maitsta ja ise mõisa ning valmistajate kohta kaunis legend välja mõelda :)
Päritolu: Viimsi Kruger.
No comments:
Post a Comment